Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos osztrák-magyar együttműködés közös kiképzésekkel

A tatai páncélosdandárral és szimulációs központtal ismerkedett Rudolf Striedinger vezérezredes

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. március 7. 20:22

„Magyarország és Ausztria kiemelt partnere egymásnak, a rendszerváltás óta folyamatos az együttműködés és a tapasztalatcsere” – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az osztrák-magyar vezérkarfőnöki találkozón, március 7-én, Tatán.

Az esemény kapcsán dr. Böröndi Gábor vezérezredes rámutatott, hogy a vezérkarfőnöki találkozók kettős céllal bírnak. A katonaszakmai részük alkalmat nyújt többek között az elkövetkező időszak együttműködési lehetőségeinek azonosítására, illetve a beszerzésekre és az új eszközök üzemeltetésére vonatkozó tapasztalatok megosztására. Nem kevésbé fontos részük a személyes kapcsolatok kialakítása, valamint ápolása, amelyek nagyban elősegítik a gyakorlati együttműködést.

A két ország között lévő folyamatosan mélyülő kapcsolat napjainkban elsősorban közös harckocsi, tüzér, illetve páncélgránátos kiképzésekben nyilvánul meg. A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: a két ország közötti további együttműködési és kiképzési lehetőségek felmérése érdekében Rudolf Striedinger vezérezredes, osztrák vezérkari főnök megismerhette a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárt.

20240307_Osztrak-magyar_VKF_talalkozo_SZK_12 copy

A találkozó az alakulat parancsnokának, Tóth István ezredesnek az előadásával indult, aki bemutatta a delegáció számára a dandár szervezeti felépítését, feladatrendszerét és eszközparkját. A 21. századi kihívásoknak megfelelő, modern eszközöket – úgy mint a PzH2000 önjáró löveget, a Leopard 2A4 típusú, illetve a fejlettebb Leopard 2A7HU típusú harckocsit és a Gidrán harcjárművet – először statikus, majd dinamikus bemutató keretében ismerhette meg az osztrák fél. A tavaly októberben átadott tatai szimulációs és kiképző központ működésébe szintén betekintést nyertek a delegáció tagjai.

A látogatást záró bilaterális tárgyalásra az Esterházy-kastélyban került sor.