Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műholdtalálkozó

Szöveg: honvedelem.hu / Hargitai Ádám főhadnagy | Fotó: Paróczai Sándor százados |  2024. február 6. 18:17

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban január végén rendezték meg a CanSat Hungary 2024 műholdszimulációs verseny második (idei első) személyes részvételű eseményét.

20240120_161115

A CanSat verseny célja egy működő műhold modell építése egy 0,33 literes üdítőitalos fémdobozban. A résztvevő csapatok a versenyidőszak félidejéhez érkezve saját készítésű eszközeiket mutathatták be, felhasználva a tavalyi, első találkozón szerzett tapasztalataikat. Az űrkutatás iránt érdeklődő indulóknak egyben lehetősége nyílt arra is, hogy a mentorokkal, szakértőkkel, zsűritagokkal és a többi csapat tagjaival egyeztessenek, tapasztalatot cseréljenek, s így a kötelező feladatok és saját kitűzött céljaik megvalósításához leginkább alkalmas eszközt építhessék meg az áprilisi döntő napjára.

A találkozót Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlő Hatóság főigazgató-helyettese és Arnócz István, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) főtitkára nyitotta meg – többek között – a szlovák űriroda két vendégként meghívott képviselőjének jelenlétében.

A résztvevők a BME Suborbitals rakétafejlesztéssel foglalkozó csapatának előadása révén megismerkedhettek a hordozórakéta működési elvével, a rakétára (és ezáltal az épített „műholdra”) ható erőkkel.

20240120_144647

Székely Anna Krisztina, a MANT főtitkárhelyettese a CanSat Hungary szervezésének aktualitásairól, illetve a lebonyolítás tervezett menetrendjéről szólt a jelenlévőknek, míg a verseny tavalyi győztes csapata a Granadában megrendezett európai döntőről tartott élménybeszámolót.

A Magyar Honvédséget Paróczai Sándor százados, a Honvéd Vezérkar Képességfejlesztési Iroda Műholdoperációs-Képességek Osztályának beosztott tisztje képviselte. Paróczai százados tájékoztatta a résztvevőket a hazai döntő idei helyszínéről, a táborfalvai lő- és gyakorlótérről, a sérülések elkerülése érdekében felhívva figyelmüket az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság alárendeltségébe tartozó objektum területén betartandó rendszabályokra.

Az előadások után a csapatok bemutatták tervezett eszközeik készültségi szintjét, közben hasznos információkat gyűjtve a zsűritagoktól és versenyzőtársaktól.

A CanSat Hungary 2024 következő találkozóját márciusban rendezik, melyen kihirdetik a fináléba kerülő csapatokat. A nemzeti döntőt április 5-én (kedvezőtlen időjárási körülmények esetén április 12-én) tartják, ahol a BME Suborbitals rakétái a legjobbnak ítélt tíz csapat CanSat-jét emelik körülbelül másfél kilométeres magasságba. A győztes csapat képviselheti majd Magyarországot az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett CanSat Európa-bajnokság döntőjében.

Kapcsolódó cikkek