Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Motivált fiatalokat vár a Magyar Honvédség

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: archív |  2024. február 6. 18:01

„Motivált fiatalokat vár a Magyar Honvédség a világ egyik legmodernebb tüzérségi eszközére, a PzH 2000 önjáró lövegre a tatai tüzérekhez” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című katonai magazinműsorában. A február 6-i adás az „Embert a vasra” elnevezésű toborzókampány mellett az online tér veszélyeivel, különleges hivatásokkal és a honvédelmi oktatás előnyeivel is foglalkozik.

A magazinműsorban dr. Böröndi Gábor vezérezredes arról beszélt, hogy motivált fiatalok jelentkezését várják, akiket majd fizikailag felhoznak olyan szintre, hogy jó katonák legyenek. „Legyen bennük motiváció, akarják csinálni. Ez pont elég” – fogalmazott.

0124_KL

55 tonna, 8 méter hosszú és 1 perc alatt 10 lövést tud leadni akár 56 kilométeres távolságra – a PzH 2000 önjáró löveg kétségkívül napjaink egyik legmodernebb tüzérségi eszköze. A minden tekintetben lenyűgöző, csúcstechnológiával rendelkező monstrum ezúttal a bakonykúti lőtéren mutatta be a katonai magazinműsor nézőinek, hogy mire is képes. Aki pedig kellő motiváltságot érez ahhoz, hogy részese legyen ennek a 21. századi technológiának, azt tárt karokkal és bajtársias légkörrel várja a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár. „Négyszáz fiatalnak szeretnénk beosztást biztosítani” – nyilatkozta Győri Tamás százados, az MH Katonai Toborzó és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzótisztje az „Embert a vasra” toborzókampánnyal kapcsolatban, amelynek célja, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a frissen beszerzett modern harci járművek – köztük a Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek - kezelése iránt. A február 12-ig tartó felhívásban bruttó 737 ezer forintos illetménnyel várják a 18. életévüket betöltött fiatalok jelentkezését, akik a vármegyei toborzóirodákon, valamint az iranyasereg.hu/pzh online felületen is érdeklődhetnek.

_HSZ8454

A lőtér után irány a kibertér. Napjainkban már nemcsak a társadalom és a gazdaság működése, hanem az átlagemberek mindennapjai is elképzelhetetlenek az online tér használata nélkül. Mivel ez a függés – számtalan előnye mellett – súlyos biztonsági kockázatokat is magában hordoz, így adataink, jelszavaink védelme fokozott védelmet igényel. Különösen fontos az óvatosság, védelem és professzionalizmus nagy állami vállalatok, kritikus infrastruktúrák, hadseregek adataival, rendszereivel és hálózataival kapcsolatban. Az MH Kiberműveleti Parancsnokság feladatkörének bemutatása után a HadERŐ stábja most azokhoz a katonákhoz látogatott, akik folyamatosan figyelve a kibertér eseményeit, naprakész adatokat és információkat gyűjtenek a közösségi médiából, amelyeket aztán különböző elemzések során megvizsgálnak, értékelnek, ezzel segítve a többi alakulat munkáját. Az ebben a beosztásban szolgálók egytől egyig profik, motiváltak és proaktívak. Előéletük, végzettségük, szaktudásuk, feladatuk érthető okokból nem nyilvános, azt azonban elárulták, miért jelent veszélyt az átlag felhasználóra, ha túl sok információt oszt meg magáról a közösségi felületeken.

kiber

A magazinműsor egyik korábbi adásában az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonáival és szolgálati helyükkel, a Sziklával ismerkedhettek meg a nézők. Az új epizódban bemutatkoznak azok a különleges hivatások, amelyek a Sziklában szolgálók döntéseit támogatják: ők a meteorológiai és atom-, biológiai-, illetve vegyivédelmi tapasztalattal is rendelkező szakemberek, akik számára a legnagyobb kihívás, hogy tudásukat mindig naprakészen tartsák. Míg az előbbiek feladata egyebek mellett az időjárási események folyamatos – szó szerint percre kész - figyelemmel követése, a repüléssel és légköri viszonyokkal kapcsolatos naprakész információk biztosítása, utóbbi esetben a legfőbb feladat a csapásterület és a veszélyeztetett terület nagyságának meghatározása egy esetleges AVB támadás után, illetve az ezzel kapcsolatos adatok, információk továbbítása a parancsnoki döntések meghozatalának elősegítésére.

szikla

A honvédelem tantárgy meglehetősen komplex ismereteket ad át a gyerekeknek a Magyar Honvédségről, a honvédelem és hazaszeretet fontosságáról, valamint a hadtörténelemről. A tantárgyat az elmúlt év szeptemberében próbajelleggel hat szakképzési és köznevelési intézményben, heti egy tanórában indították el, a visszajelzések pedig rendkívül pozitívak. Hiszen amellett, hogy magabiztosságot, bátorságot és tartást ad, a tantárgy – az általános ismeretek mellé - új tudást is kínál a lőelmélet, a haditechnikai ismeretek, az egészségügyi-, túlélési-, valamint a térkép és tereptani alapismeretek terén. A magazinműsorban megszólal Pusztai Zsuzsanna, a Zalaegerszegi SzC Báthory István Technikum igazgatója is, aki szerint a középiskolás fiataloknak szükségük van arra, hogy megismerjék hazájuk múltját, a Magyar Honvédség feladatrendszerét, valamint kiszakadva az online térből más látásmóddal szemléljék a világot.

Interjú Kovács István alezredessel, a Kratochvil  parancsnokával, valamint nevelőkkel és növendékekkel  KLAC6812

Az „M1 HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor február 6-i adása itt érhető el.