Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Űrhajósokat köszöntöttek

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Nagy Gábor |  2021. november 3. 10:32

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására díszvacsorát rendeztek a 33. Nemzetközi Űrhajós Kongresszus résztvevői számára november 2-án, kedden, Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

csopikép

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsorát követően Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott: büszkeséggel tölti el, hogy a 33. Nemzetközi Űrhajós Kongresszusnak Budapest ad otthont. „Az űrkutatás egy különleges ága a tudománynak és a nemzetközi együttműködésnek. Ennek a szervezetnek nagyon tiszta üzenete van, mégpedig az, hogy az űrt csak együtt lehet kutatni” - hangsúlyozta a honvédelmi államtitkár.

szabó_1

Szabó István emlékeztetett: minden magyar ismeri az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan munkásságát, aki 41 évvel ezelőtt 1980-ban, a Szojuz-36 fedélzetén utazott az űrbe. „Éppen ezért Magyarország büszke nemzet, azon nemzetek között, akiknek van asztronautájuk.”

„Magyarország nagyon komolyan veszi az űrkutatást, hiszen aktívan dolgozik az űripar fejlesztésén és a következő magyar űrhajós kiválasztásán” – jelentette ki a honvédelmi államtitkár.

A kongresszus résztvevői Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első és máig egyetlen magyar űrhajós meghívására érkeztek hazánkba. „Egy ilyen békés célú nemzetközi űregyüttműködésben együtt lenni, együtt gondolkodni, véleményt cserélni borzasztóan fontos, annál is inkább, mivel Magyarország nagyon sok mindent tett már az űrkutatás területén. Kiváló kutatóink, mérnökeink, szakembereink vannak” –válaszolt a honvedelem.hu kérdésére Farkas Bertalan dandártábornok, hozzátéve: biztos abban, hogy az űrkutatás terén szerzett tapasztalatok Magyarország és a magyar nemzet javát szolgálják. „Ebből nem szabad kimaradni. A 21. század az űr évszázada lesz, sőt már most is az élet számos területe ehhez kapcsolódik. Nekünk éppen ezért olyan embereket kell képezni, akik közel kerülnek az űrkutatáshoz, az űrtevékenységhez” – árulta el érdeklődésünkre a magyar űrhajós.

űrhajós_kongresszus_vacsora (1)

Farkas Bertalan hangsúlyozta azt is: külön öröm számára, hogy hamarosan sor kerülhet a második magyar űrhajós kiválasztására.

A november 1-5. között zajló eseményre mintegy félszáz űrhajós érkezett, akik a hét folyamán szakmai és ismeretterjesztő programokon vesznek részt.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK), dékáni hivatal, szervezési igazgatója, Pohl Árpád dandártábornok, az NKE HHK dékánja, valamint Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka.

Kapcsolódó cikkek
űrhajósok_index

Űrhajósok emlékezete

2021. november 1. 18:33