Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Manőverező rakéta, hiperszonikus sebességgel

2008. január 7. 13:19

A Saab kifejlesztett és sikeres indítási kísérletet hajtott végre három, hangsebesség feletti sebesség elérésére képes rakétával, annak demonstrálására, hogy ilyen extrém sebességtartományban is lehetséges a rakéták irányítása.

A teszt során elindított rakéta sebessége meghaladta az 5,5 Mach (a hang terjedési sebességének 5,5-szerese) sebességet.

A Saab Bofors Dynamics a Svéd Honvédelmi Eszközgazdálkodási Hivatal (Swedish Defence Material Administration/FMV) finanszírozásával futó technikai programja keretében fejleszti a szóban forgó rakétát.

A rakéta sebessége, amelyből ez idáig három darabot készítettek, a tesztek során meghaladta az 5,5 Machot, amely megközelítőleg 6500 km/h-s sebességnek felel meg.

A teszt 

1595871559
ikeres volt, ezáltal a Saab az első olyan cég, amely megmutatta, hogy hiperszonikus sebességtartományban is lehetséges irányítani egy rakétát.

Mindezen túl a sikeres teszt azt is bizonyította, hogyan lehetséges az anyagok, az aerodinamika és az irányítási rendszerek összehangolása a tervezés során annak érdekében, hogy az lehetővé tegye hiperszonikus sebességnél az irányított repülést.

„Svédország és a Saab ismét megmutatta, hogy jelentős technológiai előnye van. Mi vagyunk az elsők, akik megmutatták, hogy lehetséges irányítani egy rakétát még ilyen óriási sebesség mellett is" – mondta Sören Wigren, a Saab Bofors Dynamics programigazgatója.

Az első két teszt során a rakéta azon tulajdonságát demonstrálták, hogy az képes anélkül repülni, hogy saját tengelye körül forogna, míg a harmadik rakéta esetében azt egy előre programozott légi folyosón irányították.

Egy hiperszonikus sebességgel repülő, manőverezhető rakéta felderítése nagyon nehéz, a reakcióidők jelentősen lecsökkennek, aminek következtében a rakéta hatékonysága sokkal nagyobb. Az óriási sebességnek köszönhetően azokat jól alkalmazhatják páncélozott célpontok ellen.

 Háború Művészet – Saab

Címkékrakéta