Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már a katonacsaládok is unják a háborút?

2007. december 8. 7:55

Nem helyesli George Bush elnök háborús stratégiáját az amerikai katonacsaládok többsége. Tíz családból hat vélekedik így, ami megközelíti az egész amerikai lakosság körében tapasztalt mutatókat, pedig a katonacsaládok hagyományosan támogatják a háborús politikát.

Már az amerikai katonacsaládok többsége sem támogatja George Bush elnök iraki háborús politikáját – derült ki a Los Angeles Times/Bloomberg pénteken ismertetett felméréséből. Az amerikai elnökök támogatói bázisának magvát hagyományosan a katonacsaládok jelentik háborúk idején. Ezek a családok azonban – amelyeknek valamely tagja a hadseregben szolgált vagy szolgál – nem helyeslik Bush háborús stratégiáját. A többség – közel öt évvel az iraki háború kezdete után – úgy véli, nem érte meg azt elindítani.

A Los Angeles Times szerint az aktív szolgálatot teljesítők és a veteránok, valamint családtagjaik véleménye közelít az országos háborúellenes hangulathoz, és a Bush-kormányzat már nem tud arra hivatkozni, hogy az Egyesült Államok népe támogatja a háborút. Tíz katonacsaládból hat úgy véli, az elnök gyenge teljesítményt nyújt az iraki háború irányításában. Ez csak egy hajszálnyival jobb arány az egész lakosság körében tapasztalt mutatónál.

 forrás: mti