Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már az Atlanti-óceánon halad az orosz csapásmérő hajóraj

Szöveg: Háború Művészete |  2008. január 20. 9:14

Pénteken, a Földközi-tenger nyugati részén csatlakozott a fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva nevű rakétahordozó cirkáló a december 5. óta nyílt vizeken hajózó orosz csapásmérő kötelékhez, amelynek tagja többek között az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó is.

Az Orosz Haditengerészet sajtószolgálatának parancsnoka, Igor Digalo hírügynökségeknek elmondta, hogy a hajóraj sikeresen áthajózott a Gibraltári-szoroson, és már az Atlanti-óceánon folytatja útját. A hajóraj a Moszkva cirkálóval megerősödve készül a kiképzési feladatok végrehajtására. A gyakorlat vezető állománya az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó fedélzetén tartózkodik.

A hajóraj a Szovjetunió felbomlása óta legnagyobb volumenű gyakorlatának végrehajtására készül az Atlanti-óceánon. Az Orosz Haditengerészet kijelölt egységén kívül a gyakorlaton részt vesznek az Orosz Légierő stratégiai bombázói is. A tervek szerint a gyakorlat már a holnapi (vasárnap) napon kezdetét veszi.

A hajóraj egyes tagjai földközi-tengeri útjuk során „látogatást" tettek nemzetközi kikötőkben is. Egy ilyen látogatás során Makszimov altengernagy parancsnoksága alatt hajózott be a franciaországi Toulon kikötőjébe a „Csabanenko Admirális" tengeralattjáró-elhárító, valamint a Szergej Oszipov tankerhajó.