Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második felvonás - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. október 14. 10:12

A Magyar Honvédség légiereje második alkalommal 2019 májusa és szeptembere között kapcsolódott be a Balti Légtérrendészeti Szolgálatba. A négy Gripen és a mintegy száz katona ismerős környezetben, a litvániai Siauliai városának támaszpontján teljesítette küldetését, amely az éles (Alfa) riasztások számát tekintve mozgalmasabban alakult a négy évvel korábbi missziónál.

MH_2022_10_borító

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái a lengyelektől vették át a stafétát. A négy Gripen és az üzemeltetésükért felelős kiszolgáló állomány 2019. április végén települt át Litvániába, a siauliai támaszpontra, míg a vadászirányítók a Karmelavában lévő vezetési ponton tevékenykedtek. Mindezzel párhuzamosan a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központ (Combined Air Operations Centre – CAOC) északi területekért felelős bázisára, a németországi Uedem városába is delegált egy magyar összekötő tisztet a honvédség.

Korábban a szovjet légierő használta a siauliai repülőteret, melyet a balti állam önállóvá válását követően, a NATO anyagi támogatásával folyamatosan korszerűsítettek. A magyarok 2019-es misszióját megelőzően például az állóhelyek, a torony és a kifutópálya vészhelyzeti fékezőrendszerének felújítása zajlott, emellett építettek egy második fegyvertároló hangárt is. A munkálatok ugyanakkor nem befolyásolták a kecskeméti repülőbázis parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok által vezetett kontingenst a feladataik teljesítésében. A katonák ráadásul abszolút ismerős környezetbe kerültek, hiszen a Gripeneket ezúttal is azokban a hangárokban tárolhatták, mint 2015-ben, de a szolgálat ellátására, illetve a szállás helyszíneként szintén a négy évvel korábban használt épületeket jelölték ki számukra a litvánok.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én megjelenő számában!