Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második UAV századát állította fel India

Szöveg: Háború Művészete |  2011. január 20. 20:36

2011. január 17-én kezdte meg működését az indiai haditengerészet második pilóta nélküli repülőgép (UAV) százada az ország nyugati részén fekvő Porbandarban (Gujarat állam). Ez ugyanakkor már nem az első haditengerészeti UAV század, hiszen 2006-ban, Kochiban (INAS 342. század) is felállítottak egyet.

Az új INAS 343. század szükségessége már régóta érezhető volt a gazdasági életben is fontos szerepet betöltő Gujaratban, melynek földrajzi elhelyezkedése is stratégiai fontosságú. A századot két izraeli gyártású Heron, továbbá két Searcher MKII robotrepülőgép alkotja, melyeknek köszönhetően jelentősen javulhat a térségben a haditengerészet felderítő képessége.

Az UAV-k India nyugati partjain kívül felügyelik majd az Arab-tenger északi részét is.

A Searcher egy harmadik generációs robotrepülőgép, míg a Heron a Searcher MKII egy nagyobb, 16 méter szárnyfesztávolságú változata, mindkettő korszerű felderítő és kommunikációs eszközökkel van felszerelve, nappal és éjjel egyaránt bevethetőek. Az indiai haditengerészet 2002-ben vásárolta meg Izraeltől a Searcher MKII és a Heron haditengerészeti változatait.

1595913025