Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Influenza: a Magyar Honvédségben csökkent az oltási kedv

Szöveg: Szűcs László |  2011. január 21. 6:03

Amíg az elmúlt év végén jóformán alig volt influenzaszerű megbetegedés Magyarországon, az új esztendő első két hetében szinte duplájára emelkedett az ilyen tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Már elindult a járvány, ezért különösen aggasztó, hogy a Magyar Honvédségnél ebben a szezonban – a pandémiás évhez képest – sajnos elég alacsony az oltási kedv.

1595913026
Egyre jobban terjed az influenza Magyarországon. Az év első két hetében jelentősen megnövekedett azoknak a betegeknek a száma, akik influenzaszerű tünetekkel fordultak orvoshoz. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapjáról elérhető tájékoztató szerint az emelkedés ellenére a vártnak megfelelően alakult a megbetegedések száma.

Az első héten influenza-gyanús betegektől érkezett vizsgálati anyagok virológiai vizsgálata 19 esetben igazolta az influenza A(H1N1) 2009 vírus – vagyis a pandémiás törzs – jelenlétét. A második héten pedig már 42 esetben mutatták ki egyértelműen, hogy e kórokozó okozta a fertőzést. Sajnos ezzel a vírussal hozható összefüggésbe egy 38 éves férfi halála, aki nem részesült influenza elleni védőoltásban, és ráadásul a fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott.

„A Magyar Honvédségnél az idei szezonban a pandémiás szezon azonos időszakához képest alacsony az átoltottak száma. Mindez talán annak tudható be, hogy sokan vannak olyanok, akik a múlt szezonban kérték a pandémiás H1N1 vírus elleni védőoltást, s úgy gondolják, hogy így idén is védettek" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin orvos ezredes.

A Magyar Honvédség főepidemiológusa, helyettes honvéd-tisztifőorvos hozzátette: a meglévő védettség megerősítésére mindenképpen javasolja a védőoltás felvételét, ugyanis már az idei szezonban is találtak olyan pandémiás influenza vírussal fertőzött beteget, aki tavaly megkapta a védőoltást, idén viszont nem kért vakcinát.

1595913026
Meglécz ezredes hangsúlyozta: bár a 2010–2011-es influenza szezonban elsősorban a pandémiás H1N1 törzs dominál, azonban más, úgynevezett szezonális influenza törzsek is jelen vannak. A most kapható védőoltás egyébként hatékony a szezonális és a pandémiás vírustörzsek elleni védekezésre is.

A járványügyi szakember hozzátette: január közepéig a Magyar Honvédség személyi állományának mintegy 15 százaléka kért és kapott védőoltást, ez megfelel a nem pandémiás évek azonos szakában tapasztaltaknak, ugyanakkor a teljes állomány 40 százalékának térítésmentesen áll rendelkezésére a vakcina. Egyébként még most sincs késő, bárki kérheti az oltást, a védettség a beadástól számított két héten belül kialakul. A szakemberek ugyanis biztosak abban, hogy ebben a szezonban sem marad el az influenza járvány.

„Az idei influenzaszezonról elmondható, hogy az országos járványgörbe lefutása hasonló, mint a hagyományos szezonok ideje alatt. Azaz a csúcs még csak most ér majd el minket, s nem az őszi hónapokban, mint azt a pandémiás törzs okozta világjárvány idején, az elmúlt esztendőben tapasztalhattuk. A Magyar Honvédség állományában az eddig jelentett influenza-szerű megbetegedések száma kicsivel több, mint a fele a pandémiás évben regisztrált megbetegedések számának, és megfelel a nem pandémiás évek átlagának" – mondta dr. Meglécz Katalin orvos ezredes.

Fotó: Archív

Címkékvizsga