Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús légibombára bukkantak horgászok

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Ferkó Zoltán zászlós, Lermán Hajnalka szakaszvezető |  2021. november 6. 9:57

Egy második világháborús robbanóeszközre bukkantak horgászok Almásfüzitőn, az elmúlt hétvégén. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei azonnal kivonultak a bejelentés helyszínére.

Almásfüzitő (2)

Nagyméretű világháborús robbanóeszközre bukkantak horgászok, akik egy csendes dunai partszakaszra érkeztek pontyozni Almásfüzitőn. Az alacsony vízállás miatt lettek figyelmesek egy - a folyómederből kiálló - kúp alakú tárgyra. Gumicsizmával közelítették meg a parttól mintegy három méternyire található eszközt, melynek formája miatt gyanút fogtak és azt tették, amit ilyenkor kell: értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök bejelentették az esetet az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, majd néhány órán belül a helyszínre érkeztek az alakulat katonái.

Az azonosítást követően Nagy Balázs zászlós, járőrparancsnok megállapította, hogy egy 250 kilogrammos, második világháborús, amerikai gyártmányú légibomba szunnyad a mederben élesített orr- és fenékgyújtó szerkezetekkel ellátva. A katonák kiemelték a robbanóeszközt a mederből, a parton hatástalanították, majd a gyújtószerkezetek eltávolítását követően - későbbi megsemmisítés céljából - elszállították a bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére. A tűzszerész művelet ideje alatt állampolgári korlátozások bevezetésére nem volt szükség, mert a légibomba lakott területtől távol helyezkedett el.

Almásfüzitő (6)

Nagyobb légibombák hatástalanítása esetén rendszerint felmerül a kérdés, hogy miképpen kerülhetett az adott eszköz a helyszínre, vajon milyen céllal vethették azt be. Az előzményeket firtató kérdésekre pontos választ adni a világégés vége óta eltelt több mint 75 év távlatából nézve rendszerint nem lehet. De ebben az esetben valószínűnek tűnik, hogy ez a robbanótest az almásfüzitői olajfinomító támadásakor téveszthetett célt. Az említett ipari létesítmény rombolásának céljával összesen három bombatámadást vezettek a szövetséges erők a második világháború során. Mindez azonban már történelem. Az a fontos, hogy a légibomba több mint hét évtizednyi szunnyadást követően sem tudott pusztítást okozni.