Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús légibombát hatástalanítottak a tűzszerészek

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2021. január 23. 0:11

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész katonái hatástalanították az egykori gumigyár területén megtalált, ötven kilogrammos légibombát január 22-én, pénteken, a késő esti órában, Budapesten.

légibomba_hatástalanítás (2)

A robbanótestre a Kerepesi út melletti területen zajló építkezési munkálatok közben találtak rá az ott dolgozók január 20-án, szerdán. A bejelentés után a helyszínre érkező tűzszerészek megállapították: az ötven kilogrammos szerkezet egy 1938-ban, Magyarországon gyártott légibomba, amely élesített, mágneses gyújtószerkezettel rendelkezik.

légibomba_hatástalanítás (4)

Horváth Csaba őrnagy, az ezred megbízott parancsnokhelyettese, vezető tűzszerész irányításával hatástalanított légibombát a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították későbbi megsemmisítésre. Horváth Csaba őrnagy a robbanótesttel kapcsolatban elmondta: egy ritkán előkerülő típusról van szó. „A gyújtószerkezete élesített, ez azt jelenti, hogy biztonságosan nem szállítható. Ezért van szükség a gyújtószerkezet helyszíni eltávolítására a bombatestből” - hangsúlyozta az őrnagy.

A hatástalanítás idejére, a rendőrség egy nagyjából háromszáz méter sugarú körben zárta le az érintett vasúti és közúti közlekedési útvonalakat és ürítette ki az épületeket.