Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús légibombát hatástalanítottak a tűzszerészek

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. december 4. 10:58

Ötszáz kilogrammos légibombát hatástalanítottak az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred tűzszerészei december 2-án, szerdán egy szántóföldön, Taksony külterületén.

Taksony_MH_1_HTHE (1)

Műszeres vizsgálat során került elő egy GP 1000 típusú, amerikai gyártmányú, második világháborús bomba, amely élesített orr- és fenékgyújtó szerkezetet is tartalmazott. A robbanótest egy méterrel a földfelszín alatt helyezkedett el, kezdetben csak az orrába szerelt gyújtószerkezethez fértek hozzá a katonák. Ezt szerelték ki először a tűzszerészek, majd markoló segítségével kiásták a teljes bombatestet és hatástalanították annak fenékgyújtó szerkezetét is Bábel Attila főtörzsőrmester, járőrparancsnok irányításával.

Taksony_MH_1_HTHE (12)

A légibomba közelében előkerült még három darab, 7,5 centiméter átmérőjű német páncéltörő gránát és egy 37 milliméteres szovjet páncéltörő gránát is. A robbanószerkezeteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a katonák, későbbi megsemmisítés céljából. A robbanóeszközök lakott területtől és közutaktól nagy távolságra, biztonsági zónán kívül helyezkedtek el, így a tűzszerész művelet során állampolgári korlátozások elrendelésére nem volt szükség.

Az ötszáz kilogrammos légibomba hatástalanítása kapcsán Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka kiemelte: az elmúlt időszakban a haderőfejlesztési programnak köszönhetően az alakulat képessé vált az ilyen jellegű, összetett, akár földmunkát is igénylő tűzszerész műveletek önálló végrehajtására.

Címkék