Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús robbanótestek kerültek elő egy ásatáson

Szöveg: Gajdos Milán főhadnagy | Fotó: Martin László zászlós |  2022. november 28. 11:57

A közelmúltban rendőrségi bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére arról, hogy feltételezett katonai eredetű robbanóeszközök kerültek elő egy Székesfehérvár külterületén zajló ásatáson egy elmállott bőröndből.

Szfvár_MH_1_HTHE (cikk_1)

A helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnok műszeres keresést folytatott az érintett helyszínen, melynek eredményeképpen összesen öt darab 45 milliméteres szovjet páncéltörő gránátot, egy ezzel megegyező gyártmányú és űrméretű repeszgránátot, kettő F-1-es típusú, szintén szovjet kézigránátot és egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert, illetve gyújtószerkezet maradványt emeltek ki a tűzszerészek a földből.

Néhány nappal később ismét előkerült egy robbanóeszköznek tűnő tárgy az ásatáson. A tűzszerészek megállapították, hogy ezúttal egy 76 milliméteres szovjet repeszgránátra bukkantak a régészek.

A második világháborús eredetű robbanótesteket a katonák elszállították, majd biztonságos körülmények között, az arra kijelölt területen meg is semmisítették.

Címkéktűzszerész
Kapcsolódó cikkek