Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadét fogadalomtétel Kiskunhalason

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 28. 11:07

Harmincnégy kadét tett ünnepélyes keretek közt fogadalmat november 25-én a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma tornacsarnokában. A fogadalom előmondója Takics Péter 9. évfolyamos kadét volt. A fiatalok elkötelezettségét dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka személyesen köszönte meg.

xIMG_9912

Családtagjaik, barátaik és iskolatársaik jelenlétében tettek ünnepélyes fogadalmat a Dékáni Árpád Technikum ifjú kadétjai. Velük együtt már több mint négyszázan tanulják választható érettségi tantárgyként a honvédelmi alapismereteket. A diákok elméleti és gyakorlati oktatását a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóaljállományából kijelölt katonák támogatják.

A kiskunhalasi középiskolában a kadétok képzését Vezdán Csaba önkéntes területvédelmi főhadnagy koordinálja. A Honvédelmi Minisztérium által kiemelt instruktori feladatokkal megbízott, közszolgálati és rendészeti tantárgyakat oktató tanár elmondta: iskolájuk az elsők közt, 2018-ban jelezte csatlakozási szándékát a Honvéd Kadét Programhoz. A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Sportszövetség által támogatott képzést a 2020/21-es tanévben indították. A program első szintje követelményeinek teljesítését a 9. és a 10. évfolyam három-három osztályának a diákjai vállalták, a kadétképzés második szintjén, informatikai rendszer és alkalmazás üzemeltető szakirányon pedig kilencedikes, tizedikes és tizenegyedikes diákok tanulnak. A kadétképzés bármely szintjéhez önként csatlakozhatnak a fiatalok, akik a programból bármikor ki is léphetnek. Középiskolai tanulmányaikat befejezve pedig nem kell katonai szolgálatot vállalniuk, a polgári életben is elhelyezkedhetnek. Vezdán Csaba eddigi tapasztalatai szerint azonban a diákjaik többsége azért csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, mert tanulmányaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, vagy az MH Altiszti Akadémián szeretnék folytatni.

xIMG_9903 VAGY

Az ünnepélyes fogadalomtétel előtt dr. Lippai Péter dandártábornok rendhagyó honvédelmi ismeretek óra keretében – személyes katonaemlékeit is felelevenítve - tájékoztatta az iskola kadétjait a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi eredményeiről és a Magyar Honvédség előtt álló új kihívásokról. A Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka szerint az ifjúság hazafias nevelése, más nevén a kadét program alappillér hazánk határainak védelmében és Magyarország biztonságának garantálásában.

„Önök a képzés keretében olyan speciális ismereteket tanulnak és sajátítanak el, olyan képességekre, kompetenciákra tesznek szert, amelyekre a mai világban nagy szükség van. A hon védelmével kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése, és alkalmazási képessége az élet minden színterén hasznos lehet. Gondoljunk csak arra, hogy az elmúlt időszakban a harctéri életmentés ismereteit elsajátító katonák, kadétok, katonai iskolákban tanuló fiatalok számtalan alkalommal tudtak magabiztosan segíteni közúti baleseteknél, vagy rosszullétek esetén. Minden életmentőre, segítségnyújtóra végtelen büszkeséggel és elismeréssel gondolunk. A katonai tudás magabiztosságot ad növeli a reagáló és döntési képességet, fegyelemre, kitartásra, szabálykövetésre nevel. A katonai közegben bajtársiasságra épülő közösség alakul ki, amely az emberi kapcsolatok kezelésében is segít eligazodni. A legfontosabb azonban a hazaszeretet. Mert a katonák a haza, Magyarország polgárainak szolgálatára teszik fel az életüket. Ezért tanulnak, ennek rendelik alá önmagukat, környezetüket, baráti kapcsolataikat és családi életüket is. Bizton állíthatom, hogy nem egyszerű feladat, és nem is mindenki képes ezeknek az elvárásoknak megfelelni” – gratulált Lippai Péter dandártábornok az ifjú kadétok önként vállalt elhivatottságához.

xyIMG_0038

Az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka ezt követően az intézmény igazgatójának, Molnár Nándornak átadott emlékplakettel köszönte meg a tantestület hazafias honvédelmi nevelés támogató eddigi munkáját.

Az ünnepélyes fogadalomtételen részt vett többek közt Huszár Ferenc alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese, Hovány István őrnagy, a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj megbízott parancsnoka, Csúzdi Zoltán, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kancellárja és a centrum főigazgatója, Papp Gyula. A dr. Vojcsek Hajnalka által összeállított műsorban Sajó Sándor: Magyar háromság című versét előadták: Görög Bence Nyers Áron, Peszmeg Alex és Szőcs Medárd.