Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Másodszor is MH Túlélőfutó-verseny Pápán

Szöveg: Gyeginszky Andor törzsőrmester |  2012. május 26. 13:16

10 kilométer futás, 35 akadály, 1,5 kilométer kötél várja a jövő héten megrendezésre kerülő túlélőverseny résztvevőit az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Bíró András százados, az MH PBRT testnevelő tisztje, az embert próbáló verseny szervezője elmondta: az idei megmérettetésen is szükség lesz a komplex, nem mindennapi képességekre, ha valaki teljesíteni akarja az összetett, bonyolult pályát.

1595936410
Az első survival-versenyt 1982-ben Belgiumban rendezték, azóta a Benelux államokban és a világ többi pontján is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a sport. A Magyar Honvédség rendszeresen indul válogatottjával külföldi versenyeken, de évről évre itthon is növekvő népszerűség tapasztalható. Az első hazai tornát tavaly szervezték Pápán 103 résztvevővel, akik közül 53 versenyző tudta hibátlanul teljesíteni a távot.

Bíró András százados és csapata másfél hónapja építi a bázisrepülőtéren a pályát. „Kihasználjuk a bázis adottságait: az árkok, a fák, a bunkerek, az itt található tó remek lehetőséget biztosítanak az akadályok kiépítésére. A versenyzőknek lehetőségük nyílik egyéni képességeik extrém körülmények között való tesztelésére: ehhez szükségük lesz erőre, állóképességre, mentális erőnlétre" − mondta a szervező.

A verseny lényege, hogy hibapont nélkül, az összes akadályt teljesítve a lehető legrövidebb idő alatt kell eljutni a célba. Ezt idén közel 120 induló kísérli meg, zömében a Magyar Honvédség állományából, de szép számmal képviseltetik magukat a rendőrség különleges erőinél dolgozók, valamint a Pápára települt Nehéz Légiszállító Ezred külföldi katonái is. A mezőny 15 százaléka hölgyekből áll, akiknek könnyítés nélkül, ugyanazt a pályát kell teljesíteniük.

„Az idei verseny nehézségi fokát tekintve elmondhatom, hogy a tavalyinál nehezebb dolga lesz annak, aki rajthoz áll. A pálya körülbelül másfél-két óra alatt teljesíthető, szemben a tavalyi 40 perccel. Nagyobb távon, nehezebb feladatokkal kell megbirkózniuk a résztvevőknek esetenként a magasban, vízben, vagy egy sötét bunkerben."

A versenyt május 30-31-én rendezik meg, a szervezők azt ígérik: „ütős" lesz!