Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mecset épül a Ground Zero közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 27. 6:08

Mecset és iszlám kulturális központ épül Manhattanben, a 2001. szeptember 11-i New York-i terrormerényletek helyszíne, a Ground Zero közelében. Az egykori Világkereskedelmi Központ lerombolt ikertornyainak helye mellett felépítendő Cordoba Ház terve 29 igen és 1 nem szavazatot kapott a helyi közösségi tanácsban, 10-en tartózkodtak.

A támogatók szerint az épületek segíteni fognak megváltoztatni azokat a negatív sztereotípiákat, amelyek az iszlámmal kapcsolatban meggyökeresedtek New Yorkban a 9/11-es támadások után. Az ellenzők azt állítják: a mecset és a központ olyan közel lenne a Ground Zero területéhez, hogy ezzel megsértenék az áldozatok emlékét. Iszlamista géprablók 2001. szeptember 11-én utasszállító repülőket irányítottak a tornyoknak, amelyek lerombolása csaknem 3 ezer ember életét követelte.

A szavazást több órás heves vita előzte meg. Scott Stringer, a manhattani kerület elnöke kijelentette: egyszerűen nem amerikai megközelítés azt állítani, hogy egy mecsetnek nincs helye New Yorkban.

Ez a béke magva, fontos lépés a közösség egy kisebbik része által táplált gyűlölet és fanatizmus ellensúlyozására – mondta Rob Townley tanácstag.

Ez egy lehetőség, a mérsékelt muzulmánok azt taníthatják majd az embereknek, hogy nem minden muzulmán terrorista – mondta a Manhattanben lakó Bruce Wallace, aki a 9/11-es merényletben elvesztette unokaöccsét.

“Szerintünk ez sértés" – fogalmazta meg az egyik jellemző ellentétes véleményt Pamela Gellar, az Állítsátok le Amerika iszlamizálódását nevű szervezet vezetője. Szerinte a nem muzulmánokra nézve megalázó egy olyan kegyhely építése, amelyet “éppen annak az ideológiának szentelnek, amely 9/11-et ihlette".

Mark William, az úgynevezett Tea Party mozgalom tagja szerint a tervezett iszlám központ a terrormerényletek emlékműve lenne.

A 9/11-es merényletek több áldozatának hozzátartozói közölték, hogy dühösek, amiért a mecsetet a Ground Zero közelében építenék fel.

Raymond Kelly, New York rendőrfőnöke közölte: nem látja biztonsági akadályát annak, hogy iszlám központ épüljön a helyen.

Az építkezést szponzoráló Muzulmán Haladás Amerikai Társasága és a Cordoba Kezdeményezés nevű szervezetek képviselői közölték: a mecset és az iszlám központ felépítése idén kezdődik, és a tervek szerint 3 évig fog tartani.

Címkékkultúra