Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkvában ledemagógozták Ahmadinezsádot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 27. 6:04

Oroszország szerdán elutasította “a politikai demagógiát”, miután az iráni elnök bírálattal illette Moszkvát. Mahmúd Ahmadinezsád beszédében elfogadhatatlannak nevezte, ha Oroszország támogatná az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy újabb büntetőintézkedésekkel sújtsák Iránt nukleáris programja miatt.

Szergej Prihogyko, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója leszögezte: Oroszország sem Amerika, sem Irán pártján nem áll, politikáját hosszú távú nemzeti érdekei vezérlik.

Prihogyko – az iráni atomprogramra utalva – egyben bírált “minden kiszámíthatatlan magatartást, minden politikai szélsőségességet és az átlátszóság hiányát az olyan döntések meghozatalakor, amelyek az egész nemzetközi közösséget nyugtalanítják".

“Senkinek sem sikerült megőrizni a tekintélyét politikai demagógiával. Meggyőződésem, hogy Irán ezeréves történelme erre a bizonyíték" – szögezte le. Ahmadinezsád bírálta Dmitrij Medvegyev álláspontját, azzal vádolva az orosz elnököt, hogy “kényes időkben támogatja azokat, akik harminc éven át ellenségesek voltak velük szemben".

Oroszország, Irán hagyományos támogatója Busehrben építi az első iráni atomerőművet, amelyet várhatóan augusztusig üzembe helyeznek. Moszkva azonban az elmúlt hónapokban egyre ingerültebben reagált Teheránnak az atomprogramjával kapcsolatos magatartására.

Iránt a BT eddig három határozatban sújtotta büntetőintézkedésekkel, amiért nem hagyott fel az urándúsítással. A nemzetközi közösség egy része azzal gyanúsítja az iszlám köztársaságot, hogy atomfegyvert akar gyártani, amit Teherán tagad.

CímkékENSZ