Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még a páncélautónál is ötször biztonságosabb

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 11. 9:12

Az amerikai hadseregnek és a tengerészgyalogságnak körülbelül 3000 darab MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) járműve teljesít szolgálatot Irakban. Az elmúlt 4 évben megközelítőleg 2000 darab ilyen járművet használtak a katonák, hiszen az ellenőrzött területen igen jelentős az útszéli bombák száma.

Ebben a járműben utazva azonban nagyobb esélye van a személyzetnek a túlélésre, hiszen egyedi konstrukciójának köszönhetően hatékony védelmet nyújt a bombák ellen.

Ha lehetőség nyílna arra, hogy az összes Irakban szolgáló katona MRAP járműben utazhasson, akkor az áldozatok száma összességében 65 százalékka csökkenhetne, ugyanis az Irakban elesett katonák számának kétharmada írható az útszéli bombák számlájára. A hadsereg és a haditengerészet tervezi a MRAP-ek számának növelését, hogy érdemben tudják csökkenteni az áldozatok számát. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy egy MRAP ötször biztonságosabb, mint egy páncélozott Hummer.

Természetesen ez az árban is megmutatkozik, hiszen a bomba elleni védelemre specializálódott járművek ára igen borsos, körülbelül ötször annyiba kerülnek, mint a páncélozott Hummerek vagy teherautók.
A bombabiztos járművek közül a Cougar számít az egyik legnépszerűbbnek, annak ellenére, hogy működési költsége magas és kevésbé mozgékony. A golyóálló Cougarokat dél-afrikai vállalatok által kifejlesztett technikák alapján építették meg. Dél-Afrika fegyveres erői az elmúlt években több ezer aknabiztos járművet vásárolt ezektől a vállalatoktól. Erre a technológiára az Egyesült Államok is felfigyelt, és 1998 óta folyamatosan gyárt ilyen járműveket a dél-afrikai technológia alapján.

A 7-12 tonnás Cougaroknak alapvetően két változata van forgalomban: a négykerekű típus 10 fős személyzet elszállítására képes, míg a hatkerekű változat 16 főt. A teljes felszereléssel ellátott járművek darabonkénti ára eléri a 730000 dollárt. Az amerikai védelmi minisztérium a tervek szerint több mint 10000 MRAP-et kíván Irakba és Afganisztánba küldeni.