Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chinook helikopterek Kanadának

Szöveg: JETfly |  2008. április 11. 9:20

A Boeing Company tizenhat CH–47 Chinook típusú nehéz szállítóhelikopter szállításáról kötött megállapodást a kanadai kormánnyal. A megállapodás tartalmaz egy olyan igényt is, amely szerint Kanada húsz évig, a típus várható szolgálati idejére kap támogatást a forgószárnyasok üzemben tartásához.

Ez a beszerzés nem az afganisztáni hadszíntér rövid távú követelményeinek teljesítése, hanem a kanadai kormány által 2006 júliusában bejelentett, a nehéz szállítóhelikopterek beszerzésével kapcsolatos középtávú terv teljesítése.
A döntés egy nyitott, tisztességes, átlátható beszerzési eljárás eredménye. Ezt az is megerősíti, hogy a Boeing CH–47 Chinookja az egyetlen olyan helikopter, amely megfelelt a kanadai kormány által, a közepes és nehéz szállítóhelikopterekre meghatározott szigorú követelményeknek.

Az új nehéz szállítóhelikopterekből álló flotta az ellenséges területeken lévő csapatok részére tud majd személyi és fegyverzeti utánpótlást szállítani. Hazai területeken katasztrófahelyzetekben tudnak segítséget nyújtani a forgószárnyas gépek, megkönnyítve az emberek és segélycsomagok célba juttatását főként olyan területekre, ahova merevszárnyas repülőgépek nem tudnak leszállni.

A kanadai kormány tervei szerint a konkrét beszerzési szerződést idén ősszel írják alá.