Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkentenék a billenőrotoros gépekre leadott megrendelést

Szöveg: JETfly |  2008. április 11. 9:25

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma tovább csökkentené a V-22 Osprey billenőrotoros katonai repülőeszközök beszerzését, mivel a darabonként 63 millió dollárba kerülő gépeket igencsak költségesnek tartják…

Eddig 202 darab Osprey beszerzésével számoltak, ezt a számot azonban 167-re mérsékelnék. Ebből 26 példányt CV-22 néven a speciális erők, míg 141 darabot MV-22 jelzéssel a tengerészgyalogság egységei kapnának meg.
A sokoldalúan hasznosítható és előremutató technológiát jelentő billenőrotoros repülőeszköz fejlesztése, tesztelése és szolgálatba állítása is tele volt buktatókkal.

A koncepció kétségkívül életképes, de komoly műszaki problémák, halálos áldozatokat követelő balesetek és folyamatos költség túllépések, valamint határidő csúszások jellemezték eddig is a programot. Az Osprey gépek azonban már szolgálatban állnak, sőt az iraki hadszíntéren nap mint nap be is vetik őket.

A nyilvánvaló siker ellenére a magas beszerzési költségek viszont mégis arra sarkallták a döntéshozókat, hogy tovább szűkítsék a beszerzést, így végül mindössze 167 darab gép áll csak szolgálatba. A teljes flotta a tervek szerint 2013-ra lesz bevethető.