Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előtérben a környezettudatos gondolkodás

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 11. 9:33

A környezetvédelem terén jelentkező fokozott hazai, európai és nemzetközi figyelem hatására a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) vezetése katonai környezetvédelmi konferencia szervezését kezdeményezte. A szakmai értekezleten a résztvevők áttekinthették a Magyar Honvédség alaprendeltetésével összefüggő környezetvédelmi feladatokat és értékelték az elmúlt évek eredményeit.

Az április 9-i rendezvénynek a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya adott otthont.A konferencia célja volt, hogy a környezethasználattal járó katonai tevékenységet folytató szervezetek parancsnokait, vezetőit tájékoztassák a nemzeti és szövetségi környezetvédelmi előírásokból eredő feladatokról, s az előadásokon keresztül ismereteket szerezzenek napjaink környezetvédelmi követelményeiről.

Többek között szó esett a Nemzeti Környezetvédelmi Program honvédelmi alapprogramjáról, a NATO környezetvédelmi politikájáról, azok megvalósításának műveleti, illetve gyakorlatokon történő feladatairól, valamint a környezetvédelemben jelentkező parancsnoki, személyi felelősségről is. A rendezvényen előtérbe kívánták helyezni a környezettudatos gondolkodás megerősítését és szélesítését a vezetői állomány körében.

A konferencia időszerűségét igazolta az is, hogy 2007. decemberében a Magyar Honvédség alakulatai közül elsőként a debreceni 5. Bocskai István lövészdandár alegysége, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya felelt meg az ISO 14001 Környezetközpontú Irányítási Rendszer minősítő vizsgálatának. Az erről szóló tanúsító okiratot a rendezvényen Kovács József dandártábornok vette át Siklósi Andrástól, a TÜV NORD Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójától.

Az előadásokat követően a résztvevők a laktanyában kialakított bemutatóhelyeket is megtekinthették. Többek között megnézhették a műszaki meghibásodásból eredő környezeti károk elhárítását, a szennyezet környezeti elem kármentesítését, a Natura 2000 területek jelentőségét, annak jelölt lő- és gyakorlóterek kezelési- fenntartási terveit, a tábori körülmények között létesített veszélyes anyagtárolást, a szintén veszélyes hulladék gyűjtést, valamint a technikai kiszolgálás műszaki követelményeit.