Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg kell védeni a baltikumot!

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 3. 14:16

A NATO-nak jobban fel kell készülnie a balti köztársaságok megvédésére arra az esetre, ha azokat katonai támadás érné – mondta szerdán Londonban idézett nyilatkozatában az Egyesült Államok új NATO-nagykövete.

Kurt Volker a Financial Timesnak úgy fogalmazott: biztosítani kell, hogy a NATO-alapokmány ötödik cikkelyében vállalt kötelezettségnek – amely a szövetségesek közötti kölcsönös segítségnyújtást írja elő – “nemcsak politikai, hanem katonai értelemben is eleget lehessen tenni".

Hozzátette: a három balti köztársaság a NATO tagja, tehát ha bármiféle támadás éri őket, arra “valamennyien válaszolunk".

A diplomata – John McCain leendő republikánus amerikai elnökjelölt volt tanácsadója – a londoni gazdasági napilapnak adott interjúban hangsúlyozta: a NATO szilárdan elkötelezett a baltiak megvédése mellett támadás esetén, mivel Észtországra, Lettországra ás Litvániára, Grúziával ellentétben, vonatkozik a ötödik cikkely hatálya.

– Amire a NATO hivatott, azt meg kell tennünk, nem provokatív, elsietett, kapkodó módon … de most a NATO hitelessége a fontos kérdés – idézte Volkert a szerdai Financial Times.

CímkékNATO