Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megelőzhető lett volna a texasi vérfürdő?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 12. 8:16

Egymásra mutogatás kezdődött az amerikai kormányzaton belül azzal kapcsolatban, hogy a Fort Hood-i ámokfutó korábbi viselkedésének ismeretében megelőzhető lett volna-e a 13 halottat követelő mészárlás – tudósított szerdán a CBS News hírcsatorna.

A védelmi minisztérium, a Pentagon azt állítja: soha nem kaptak értesítést a hírszerző szervektől arról, hogy a lövöldöző katonaorvos régebben interneten levelezett egy szélsőséges imámmal.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) viszont azt állítja: az általa felügyelt washingtoni tárcaközi terrorizmusellenes munkacsoport, és benne a Pentagon delegáltja tudott arról, hogy a vérengzést elkövető őrnagy, a muzulmán Nidal Malik Hasan múlt év végén és ez év elején levelezett egy radikális nézeteket valló amerikai állampolgárságú, de Jemenben élő imámmal.

Az FBI szerint a Pentagon tisztviselője, miután áttekintette az elektronikus kommunikációt, azzal zárta le az ügyet, hogy nincs szükség további nyomozásra, mivel Hasan egy kutatási témakörébe illő tanulmányról konzultált az imámmal, és a levelezés nem tartalmazott fenyegető elemet. (Hasan pszichiáter volt, állítólag dolgozatot írt az iraki és afganisztáni háború hatásairól.)

A szerdai The Washington Times szerkesztőségi cikkében arról írt: a Fort Hood-ban történt vérengzés újfent megerősíti annak a Clinton-kormány idején hozott tilalomnak az értelmetlenségét, amely megtiltotta a katonák számára a fegyverviselést az amerikai hadi bázisokon.

Az újság állásfoglalása szerint Amerikában az ámokfutók azért tudnak végrehajtani időről időre vérengzéseket, mert fegyvermentes zónák léteznek, ilyenek például az iskolák és a katonai támaszpontok. Az összes olyan amerikai mészárlás, amely háromnál több áldozatot követelt, ilyen körzetekben történt; a fegyverviselési tilalom csak védtelenné teszi a törvénytisztelő polgárokat – írta a konzervatív újság.

A The Washington Times és az ellenzéki sajtó terroristának nevezi a Fort Hood-i vérengzést végrehajtó katonaorvost. A Fox News hírtelevízió élesen bírálta a Fehér Házat, amiért az szerinte nem hajlandó nevén nevezni a dolgokat és terrorista cselekménynek minősíteni a múlt csütörtöki texasi mészárlást.