Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a felújított doni kápolnánál

Szöveg: Kálmánfi Gábor - Székesfehévár ÖKK |  2011. november 3. 12:23

Kegyeleti megemlékezést tartottak a halottak napja, illetve a Don-kanyar emlékkápolna felújításának befejezése alkalmából november 2-án, szerdán délután Pákozdon. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, illetve a Doni Kápolna Alapítvány által rendezett eseményen Spányi Antal megyéspüspök celebrált szentmisét.

 
1595926850
 Koszorúzás a felújított kápolnánál

Karsai Béla, a HTBK székesfehérvári szervezetének alelnöke és az alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében hangsúlyozta: a Mészeg-hegyen álló kápolna volt az első olyan kegyeleti hely Magyarországon, „amely nem hagyta feledni a feledésre ítélteket, és ahol kegyelettel lehetett emlékezni a hómezőkön maradt katonákra, illetve a túlélőkre."

„Tudatos, hogy évszázadokon át az egykor tisztelt és hatalmas nép emlékezéshez való jogát elvették; és tudatos, hogy importáltak nekünk új ünnepeket. Valami mást, ami idegen civilizációk sajátja. Évtizedeken keresztül éltettük november 7-én Lenint, miközben mélyen hallgattunk többek között a doni áttörésről, történelmünk leggyászosabb és legértelmetlenebb eseményéről" – fogalmazott Karsai Béla.

A beszédet követően koszorút helyezett el a kápolnánál többek között Spányi Antal megyéspüspök, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

A megyéspüspök szentbeszédében elmondta: ezen a megemlékezésen lelki közösséget alakítanak ki mindazokkal, akik „történelmi időben sorsközösséget vállaltak a megpróbáltatásokban."

„ XVI. Benedek pápa szavait idézve halottaink tiszteletének és az értük való imádságnak legmegfelelőbb és leghatékonyabb eszköze a hit, a remény és a szeretet cselekedeteinek felajánlása" – hangsúlyozta Spányi Antal.

Fotó: Székesfehérvár ÖKK