Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfelelő ütemben zajlik a laktanyák KEHOP energetikai fejlesztése

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. november 29. 16:36

Budapesten, a honvédelmi tárca Lehel utcai objektumában tartották meg „A Honvédelmi Minisztérium épületeinek energetikai fejlesztése” elnevezésű projekt tájékoztatóját. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP-5.2.2.) keretében a HM Védelemgazdasági Hivatal 10 milliárd forint uniós forrásból valósít meg korszerűsítést hat laktanya 34 épületében.

LALA7772

A 2016-ban indult projekt haladásáról Cseppentő József ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal infrastrukturális főigazgató-helyettese és a megvalósításra létrejött konzorcium másik szervezete, a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, dr. Fekete László számolt be.

Cseppentő József elmondta: a projekttel lehetőség nyílt egy olyan megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló, energiahatékonysági korszerűsítési fejlesztés megvalósulására, ami elősegíti Magyarország EU-s vállalásait is, egyben támogatja a fenntartható környezet- és energiagazdálkodás felé történő elmozdulást.

LALA7784

„Természetesen cél volt az is, hogy az érintett laktanyákban dolgozó személyi állomány számára az épületek olyan munkakörülményeket biztosítsanak a mindennapos tevékenységükhöz, mely egyszerre komfortos és gazdaságilag hatékony. Ez a projekt kiemelt jelentőségű a Honvédelmi Minisztérium számára, hiszen a tárca életében ez a legnagyobb támogatású összegű uniós projekt” – tájékoztatott a főigazgató-helyettes.

Az érintett épületek közül a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós és a kaposvári Táncsics Mihály laktanyában már lezárultak a munkálatok, 2021 decemberében megtörtént a műszaki átadás-átvétel. Hódmezővásárhelyen közel félmilliárd, Kaposváron pedig több mint egy milliárd forintot költöttek energetikai fejlesztésekre.

LALA7806

A legközelebbi átadásra idén decemberben, Székesfehérvárott kerülhet sor, a Nagysándor József Laktanya két épülete 452 millió forintból újul meg. A tervek szerint 2023. első negyedévében fejeződik be a kecskeméti és a szolnoki laktanyák, előbbi 1,4, utóbbi 2,1 milliárd forint értékű kivitelezése.

A KEHOP-5.2.2. projekt fő helyszíne a Honvédelmi Minisztérium fővárosi, Lehel utcai épületegyüttese. A HM II. hat épületében 3,4 milliárd forint értékben zajlik energiahatékonysági fejlesztés, közel ezer radiátort és több mint ezer nyílászárót cserélnek le, emellett hőszigetelési, energiahatékony klimatizálási, napkollektoros melegvíztermelési rendszerkialakítási feladatok szerepelnek a munkatervben.

LALA7818

„A laktanyaépületek energetikai fejlesztése által lényegében mintegy 1300 háztartás teljes energiafogyasztását, illetve mintegy 1500 háztartás széndioxid kibocsátását spóroljuk meg, mindössze 34 épület modernizálásával” – emelte ki a tájékoztatón Fekete László, a BMSK ügyvezetője.

Elmondása szerint a munkálatok a kivitelezési ütemterveknek megfelelően zajlanak, azok jövő novemberig befejeződnek.

LALA7830
Címkékpályázat