Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meggyőződhettek a valós elfogás közbeni feladatokról

Szöveg: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis |  2020. október 2. 19:15

Az ország déli határszakaszán immár öt éve szolgálnak a Magyar Honvédség katonái és a rendőrök. Őrzik Magyarország és egyben az Európai Unió határát, hogy a szabálytalanul, a zöldhatáron engedély nélkül, hazánk és ezzel az Európai Unió határát átlépők belépését megakadályozzák.

20201002-hatar 02

A határvédelem nem egyszerű feladat: a nap 24 órájában, az év 365 napján ébernek kell lenni, nappal és éjjel, a mínusz 20 fokban vagy a 40 fokos kánikulában egyaránt helyt kell állni. Az engedély nélküli határátlépők felderítése és elfogása csakis a katonák és rendőrök koordinált, összefogott jól szervezett munkájával oldható csak meg.

Így történt ez szeptember utolsó napján is, amikor a járőrök gyanús mozgást észleltek a szerb-magyar határ Duna-parthoz közeli szakaszán. Megindult a riasztás, a felderítés és az elfogás. Rendőrautók érkeztek és katonák vették körbe a bokrok között bujkáló civil ruhás idegeneket. Ellenkezés nélkül követték a katonák utasításait, majd a rendőrök - a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően - visszakísérték őket a biztonsági határzárhoz.

20201002-hatar 01

Az elfogás helyszínétől 100 méterre éppen ellenőrzést hajtott végre az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnoka, a 4. manőver század parancsnoka, akiket ezen a napon elkísért az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, törzsfőnöke és megbízott vezénylőzászlósa, hogy találkozhassanak a feladatra vezényelt katonákkal, megismerjék feladatukat.

A megismerés meglepően élethűre sikerült. A rádión érkezett információk hallatára az elöljárók is az elfogás helyszínére értek, ahol személyesen is meggyőződhettek a katonák valós elfogás közbeni feladatairól. Megismerhették a rendőrök és katonák szakszerű és emberséges eljárásának magasszintű végrehajtását.