Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt az egyik legkeresettebb náci háborús bűnös

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 28. 20:40

Kilencven éves korában elhunyt Klaas Carel Faber egykori náci háborús bűnös, aki ellen Hollandia korábban európai letartóztatási parancsot adott ki, de Németország nem volt hajlandó kiadni.

A holland származású Faber a második világháború alatt a holland SS egyik kommandójában szolgált, és az Ezüstfenyő fedőnevű művelet során az ellenállókkal rokonszenvezők meggyilkolásában vett részt. A későbbi koncentrációs táborok kivégző osztagának tagját a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ a második legkeresettebb náci bűnösként tartotta számon.

Fabert 1947-ben ítélték el 22 zsidó meggyilkolásáért és a hollandiai nácik II. világháborúban történő támogatásáért, a kiszabott halálbüntetést végül életfogytiglani szabadságvesztésre módosították a holland ügyészek.

A háborús bűnös 1952-ben megszökött és átjutott Németországba, ahol haláláig szabadon élt. Ingolstadtban 1957-ben már mint német állampolgár telepedhetett le, mert az SS-ben szolgálóknak annak idején automatikusan megadták az állampolgárságot, és az ötvenes évek elejének Németországában az így szerzett állampolgárságot sikerült elismertetnie.

A holland hatóságok többször is kérték a kiadatását, ám a nyugat-németországi törvények értelmében Németország nem adhatta ki a saját állampolgárait.

Faber még csütörtökön hunyt el az ingolstadti kórházban, de halálhírét csak május 26-án, szombaton jelentette be felesége.