Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik a kontingenst „támogatják” – Koszovóból jelentjük

Szöveg: Szűcs László |  2012. május 29. 7:09

Logisztika nélkül nincsen honvédség – tartja a mondás, amely különösen igaz missziós környezetben. Koszovóban, az MH KFOR Kontingens hatodik váltásánál is jól tudják: a támogató századnál szolgálók szakértelme nélkül a békefenntartók nem lennének képesek teljesíteni feladataikat.

A Pristinában szolgáló magyar békefenntartó alakulat támogató századának alárendeltségi viszonyait nem is olyan egyszerű megérteni. Az alegység ugyanis két részből áll: tizenkét katona a portugál-magyar KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion – KTM) első – azaz Alfa – századának alárendeltségében végzi a munkáját, mégpedig együttműködve a portugál logisztikai szakállománnyal. A század másik része pedig közvetlenül a magyar kontingens alárendeltségében látja el feladatát.

1595936429
„A támogató század elsődleges feladata a KTM zászlóalj magyar műveleti századának biztosítása; a napi személy- és anyagszállítási feladatok végrehajtása; a kontingens technikai eszközeinek, hadrafoghatóságának és működőképességének biztosítása; az élelmezési és a raktározási feladatok ellátása; a menetoszlopok biztosítása; valamint a különféle rendezvények és állománygyűlések helyszínének berendezése" – sorolja a támogató század feladatait Galgóczi Zsolt százados, az alegység parancsnoka.

A századhoz tartozik a kontingens javítóműhelye is, ahol „gyakorlatilag a nap huszonnégy órájában" zajlik a munka: a hat katonából álló gépjárműjavító raj tagjai azon fáradoznak, hogy a harc- és gépjárművek folyamatosan hadrafoghatók legyenek. Nem ritka az olyan nap sem, amikor három-négy technikai eszközt is meg kell javítaniuk – a koszovói utak ugyanis „hamar lestrapálják" a járműveket. Szerencsére a műhely szakemberei eddig minden műszaki problémát hamar megoldottak.

Kevésbé piszkos, ám korántsem könnyebb a munkája a támogató század magyar szakácsának, aki a Slim Lines tábor konyháján segíti a portugál katonaszakácsok és a helyi albán alkalmazottak munkáját. Ellenben ő az, akit egy-egy ünnep alkalmával a „legjobban szeretnek" a magyar katonák, hiszen ő varázsolja az asztalra a gyakran már régen várt, igazi magyar ételeket.

Ugyancsak a támogató századhoz tartozik a híradó és informatikai részleg: az itt szolgáló négy magyar katona feladata, hogy biztosítsák a folyamatos hír- és informatikai összeköttetést – a táboron belül és kívül egyaránt.

Fotó: Rácz Tünde

További képekért kattintson galériánkra!