Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt Erich Steidtmann egykori SS-tiszt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 29. 9:46

Meghalt Németországban Erich Steidtmann egykori SS-tiszt, akit második világháborús mészárlásokban való részvétellel gyanúsítottak, de soha nem állt bíróság előtt. Steidtmann 95 éves korában, szívrohamban halt meg hannoveri otthonában – írta a Süddeutsche Zeitung.

Kapitányi rangban több SS zászlóaljat vezetett, amelyek állítólag felelős volt zsidók tömeges meggyilkolásáért. Régóta kereste a háborús bűnösök felkutatását végző Simon Wiesenthal Központ, amely csalódottságának adott hangot, hogy nem sikerült őt bíróság elé állítani.

Erich Steidtmann után több alkalommal is nyomoztak, mert állítólag részt vett az 1943-as varsói gettóban elkövetett gyilkosságokban továbbá két lublini mészárlásban.

Most júliusban, 90 éves korában hunyt el Adolf Storms is, aki az SS őrmestere volt. Õ az SS ötödik páncélos hadosztályában, a Vikingben szolgált, amely március 29-én a magyar határhoz közel eső osztrák falu melletti egyik erdős területre terelt több csoportban legalább 57 munkaszolgálatost. Ott elvették tőlük értéktárgyaikat, egy tömegsír szélére térdepeltették, majd hátulról a sírba lőtték őket. Másnap Storms maga lőtt le egy még egy zsidót, mert az már nem volt képes menetelni Németlövőről egy másik faluba, Hartbergbe.