Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megint Mladicsot keresték

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 8. 6:06

Razziát tartott Kelet-Boszniában az Európai Unió békefenntartó hadereje (EUFOR) olyan információk után kutatva, amelyek a legkeresettebb hágai vádlott, Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok nyomára vezetnének. A razzia Han Pijesak térségében zajlott, ahol a boszniai háború idején a boszniai szerb hadsereg vezérkara volt.

Az EUFOR-akció kedden reggel kezdődött, több órára lezárták a település felé vezető utakat, és átkutatták a boszniai szerb erdőgazdaság ottani vadászházát.

Pat O’Callaghan, az EUFOR szóvivője szerint olyan információk után kutattak, amelyek elvezetnének Mladic elfogásához, illetve közük lehet a szökevényt pénzügyileg támogató hálózathoz. A szóvivő szerint rutineljárásról van szó, és nemrégiben hasonló intézkedést történt Banja Lukában is.

A hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészsége egyebek között az 1995-ös srebrenicai népirtásban való részvétellel és Szarajevó 43 hónapos ostromával vádolja Ratko Mladicsot. Srebrenicában a boszniai szerb katonák mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút végeztek ki, és földeltek el tömegsírokban.