Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a japán ötödik generációs vadászgép prototípusának összeszerelése

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 30. 21:53

A japán Mitsubishi Heavy Industries március 28-án megkezdte az első ötödik generációs vadászrepülőgépe, az ATD (ATD–X Shinshin) első repülési prototípusának összeszerelési munkálatait.

A prototípus építése a japán védelmi minisztériummal kötött megállapodás alapján történik. A repülőgépet a lopakodó- és szuper manőverező képességhez szükséges technológiák fejlesztésére kívánják használni, amelyeket a későbbiekben japán vadászrepülőgépeken fognak alkalmazni.

Japán 2004 óta foglalkozik saját lopakodó vadászrepülőgépének fejlesztésével. Napjainkra a Mitsubishi Heavy Industries két statikus repülőgépet épített, amelyeken a gép konstrukciós kialakítását, valamint a berendezések elhelyezését dolgozták ki. Az ATD–X repülési prototípusa várhatóan 2014-ben fog levegőbe emelkedni, míg a repülőgép fejlesztése 2017-re fejeződhet be. A repülőgép „szűzfelszállása" előtt a repülőgépet gyártó cég elvégzi a repülőgép szerkezeti tesztjeit, beleértve a hajtóművek megbízhatóságát is.

Az előzetes tervek szerint a Shinshin fejlesztése során több lopakodó technológia is megvalósítanak; a rádióhullámokat szétszóró geometriai forma, rádióhullámokat elnyelő- és kompozit anyagok. A repülőgépet többek között Multimode Radarral (MMR), rádióelektronikai-harc és ellentevékenységi rendszerrel, valamint egyedi információs rendszerrel látják el.

Még az ATD–X tervezésének megkezdése előtt olyan információk láttak napvilágot, hogy a repülőgép fejlesztése során megvalósul az „önjavító, önellenőrző repülésvezérlés képessége" (Self Repairing Flight Control Capability – SRFCC). A rendszernek köszönhetően a fedélzeti számítógép meghatározhatja az egyes konstrukciós elemek elszenvedett sérülésének mértékét, és képes a megfelelően működő berendezések segítségével teljes mértékben helyreállítani a repülőgép irányíthatóságát.

2010-ben a japán védelmi minisztérium megkezdte a Shinshin vadászrepülőgép prototípusához megfelelő hajtóművek felkutatását. A hajtóművek teljesítménye maximál üzemmódon (utánégetés nélkül) el kell, hogy érje a 89 kN-t. A katonai vezetés kiemelt érdeklődést mutat a General Electric F404, a Snecma M88–2 és a Volvo Aero RM12 típusú hajtóművei iránt. Hajtóműtendert ezidáig nem írt ki a japán védelmi minisztérium.

</p>