Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a kormányerők kivonulása Szíriában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 5. 13:42

A szíriai rezsim még az ENSZ április 10-én életbe lépő tűzszüneti terve előtt szeretné végleg leverni a több mint egy éve tartó ellenzéki felkelést, erre utal a lázadók szerint, hogy a kormányerők intenzív támadásokat, razziákat és letartóztatásokat hajtottak végre április 3-án, kedden.

Kofi Annan, az Arab Liga és az ENSZ megbízásából Szíriában tárgyaló különmegbízott hétfőn jelentette be hogy a szíriai vezetés készen áll a béketerv részleges életbe léptetésére. Az egyezmény értelmében a kormányerőknek, majd ezt követően a lázadók csapatainak is ki kell vonulniuk a városokból és tűzszünetet kell tartaniuk, valamint meg kell kezdeniük a helyzet tárgyalásos úton történő rendezését. Bár a kormány kedden bejelentette, hogy megkezdte a kivonulást a városokból, hírügynökségi jelentések szerint a csapatkivonások egyelőre csak a békés településeket érintik, míg a harcok gócpontjaiban legfeljebb a városok külső részeibe csoportosítják át a kormánycsapatokat.

A béketervben egy azonnal életbe lépő, napi kétórás fegyverszünet is szerepel, amely azt segítené elő, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a szenvedő civilekhez. A nemzetközi vöröskereszt (ICRC) kedden külön felszólította a szíriai rezsimet, hogy biztosítsák a segélyt nyújtó dolgozók hozzáférését a rászorulókhoz, különösen a fegyvernyugvás ideje alatt. Jakob Kellenberger, az ICRC elnöke kedden a szíriai külügyminiszterrel is tárgyalt a segélyszervezet munkájának biztosításáról.

Az ellenzék úgy véli, az Annan-féle béketerv túl későn érkezett és túl keveset jelent, sérelmezték például azt is, hogy a tervezetben nem szerepel Bassár el-Aszad elnök lemondása. A felkelők szerint Aszad, aki korábban szóban több béketervezetet is elfogadott, a mostanit is csak időhúzásra fogja használni, hogy folytathassa a felkelés véres leverését.

A nyugati hatalmak szintén szkeptikusan fogadták a határidő elfogadását, azt hangsúlyozva, hogy a rezsimet a tetteiből kell megítélni.

Az Európai Unió damaszkuszi küldöttsége kedden nyilatkozatban marasztalta el a szíriai vezetést, amiért hetek óta ítélet nélkül tartják fogva Mazen Darvist, a szíriai média-és szólásszabadság központ elnökét valamint hét aktivista társát. „A küldöttség aggodalmát fejezi ki az aktivisták fogva tartásának körülményei miatt, különösen mióta Mazen Darvis egészségi állapotának romlásáról szóló információk szivárogtak ki" – áll az EU kommünikéjében. Darvist március 16-án tartóztatták le, amikor egy békés tüntetés szervezésében segédkezett.