Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a nigeri elnökválasztás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 1. 15:41

Megkezdődött a nigeri elnökválasztás, amellyel a nyugat-afrikai ország a tavalyi katonai puccsot követően visszatérhet a demokrácia útjára. A választások legesélyesebb jelöltjei Mahamadou Issoufou egykori ellenzéki politikus, valamint Seini Oumarou és Hama Amadou egykori kormányfők.

Kevéssé valószínű, hogy a tíz jelölt közül – akik között az ország történetében először egy nő is van – az első fordulóban bárkinek is sikerül megszereznie a szükséges abszolút többséget. A következő fordulót március 12-re tűzték ki.

Niger jelentős uránérc-kincse ellenére a világ egyik legszegényebb országa, ahol katonai puccs döntötte meg Mamadou Tandja elnök hatalmát, aki 2009-ben feloszlatta a parlamentet és az alkotmánybíróságot, mert mindkét intézmény ellenezte, hogy harmadszor is betölthesse hivatalát. A junta tagjai nem indulnak a mostani választásokon. A hétvégén a választási bizottság beszámolt arról: tudomására jutott, hogy hamis választási értesítőkkel kereskednek. Ezért nyolc jelölt a választások elhalasztását kérte, de a katonai junta ragaszkodik az eredeti menetrendhez, amely szerint áprilisban távozik a hatalomból.

Salou Djobo tábornok, a junta vezetője voksa leadásakor így nyilatkozott: „igazi elégedettséget és reményt érzek. Reményt, mert ez új kezdet Niger számára, amely lehetőséget teremt az új vezetőknek, hogy a fejlődésre összpontosítsanak".

A választási bizottság szerint akár egy hétig is eltarthat, amíg kihirdethetik a nem hivatalos eredményt, amelynek megerősítésére az alkotmánybíróságnak két hete lesz.