Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az első új francia haditengerészeti tanker építése

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. január 26. 10:58

A Marine Nationale jelenleg négy Durance-osztályú haditengerészeti tankert tart üzemben, amelyek még a hetvenes-nyolcvanas évek folyamán álltak szolgálatba, de az egymást követő modernizációs programok ellenére kiöregedőben vannak és lecserélésük már régóta időszerű.

jacques-chevallier

A neves francia mérnökről, Jacques Chevallier–ről (ő tervezte az első francia nukleáris tengeralattjárók hajtóművét) elnevezett osztály korszerű és sokoldalú hajókból fog állni. A négy új egység a korszerű nemzetközi tervezési trendeknek megfelelően a biztonságosabb kettős hajótesttel épül majd és üzemanyag mellett ivóvíz, alkatrészek, felszerelés, élelmiszer, lőszer szállítására és átadására is képes lesz, de egyben javítóműhelyekkel és hulladékfeldolgozó rendszerrel is ellátják majd őket.

A hajók 194 méteres hosszukkal és 31 000 tonnás vízkiszorításukkal kissé nagyobbak lesznek, mint az olasz flotta hasonló feladatkörű, Vulcano típusú hajói, mert a nukleáris meghajtású Charles De Gaulle hordozó több repülőgépet szállít, mint az olasz Conte di Cavour, így egy küldetés során értelemszerűen több repülőgép üzemanyagra van szükség. (mintegy 13 000 köbméternyi fér a tartályokba).

A hajtómű két 24 MW összteljesítményű gázturbina lesz. A védőfegyverzet a Nexter Thales Rapidfire 40 milliméteres gépágyúiból áll majd, amelyeket a Polaris Combat Management System tűzvezető rendszer fogja irányítani.

A Jacques Chevallier első acéllemezének kivágási ceremóniájára 2020 májusában került sor, a Naval Group saint nazaire–i hajógyárában, amelyen részt vett Firnez Parly francia védelmi miniszter és Cristophe Prazuck admirális, a Marine Nationale vezérkari főnöke. A tervek szerint a gyártó a tervezett négy hajót 2022 és 2029 között szállítja majd le a francia haditengerészet részére.

Címkékhaditechnika