Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődtek az amerikai-orosz tárgyalások az ukrajnai válságról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. január 10. 12:06

Január 10-én, hétfőn reggel Genfben megkezdődtek a tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az ukrajnai válságról – erősítette meg az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

A külügyminiszter-helyettesi szintű megbeszélést az Egyesült Államok genfi külképviseletének épületében tartják az amerikai Wendy Sherman és az orosz Szergej Rjabkov részvételével. A találkozó része annak a stratégiai biztonsági párbeszédnek, amelyet Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök indított el a tavaly júniusi genfi csúcstalálkozóján.

Vasárnap este informális vacsorával kezdődött a találkozó a svájci városban. Rjabkov a vacsora után úgy nyilatkozott, nehéz tárgyalásokra számít hétfőn Genfben.

Az orosz-ukrán határon hetek óta fokozódik a feszültség, Oroszország mintegy százezer katonát vont össze Ukrajna közelében, ami nyugtalansággal tölti el a nyugati országokat. Washington azt állította, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország tagadja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti bővítésének leállítását.

Szerdán Brüsszelben a NATO és Oroszország közötti tanácskozást tartanak, csütörtökön pedig ülést tart az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is Bécsben. Oroszország vasárnap azt közölte, hogy az ukrán válságról tartandó tárgyalásokon az amerikai nyomás ellenére nem tesz egyetlen engedményt sem.