Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meglepetésvendégként érkezett Abháziába Medvegyev

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 9. 6:36

Előre be nem jelentett munkalátogatásra Abháziába érkezett vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz államfő, és a kapcsolatok széles körű fejlesztését ígérte a Grúziából kiszakadt államalakulat vezetőjének, Szergej Bagapsnak. Medvegyev hangsúlyozta, hogy a politikai és a gazdasági együttműködésen kívül Oroszország a biztonság terén is szorosabbra akarja fűzni kapcsolatait Abháziával.

Medvegyev látogatása napját jelképesnek nevezte. Két éve, augusztus 8-án kezdődött az orosz-grúz villámháború, amelyet az váltott ki, hogy a tbiliszi vezetés megpróbálta katonai erővel helyreállítani szuverenitását a szakadár Dél-Oszétia felett, ám ez a kísérlete az orosz haderő beavatkozását vonta maga után. Az orosz elnök szavai szerint “az ismert súlyos események nyomán kezdődtek meg azok a politikai folyamatok, amelyek Abházia és Dél-Oszétia függetlenné válásához vezettek". Moszkva már 2008. augusztus 26-án elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, amelyek még a kilencvenes évek elején szembefordultak Grúziával. Medvegyev emlékeztetett arra, hogy két éve Moszkva számára ez nehéz döntés volt, de az azóta eltelt idő bizonyította, hogy Oroszország helyesen cselekedett.

A két szakadár terület függetlenségét Oroszországon kívül eddig csupán Nicaragua, Venezuela és Nauru ismerte el. Grúzia továbbra is elidegeníthetetlen részének tekinti Dél-Oszétiát és Abháziát.

Az orosz elnök Szuhumiban hangsúlyozta, hogy minden lehetőség adott ahhoz, hogy Abházia gazdasága felvirágozzon. Utalt arra, hogy a Fekete-tenger partján fekvő Abházia kiváló klimatikus adottságokkal rendelkezik, ezért Medvegyev szerint az idegenforgalom fellendítése sokat segítene a tgazdasági fejlődésén. Már így is sok orosz állampolgár jön ide piheni – jegyezte meg.

Bagaps a maga és a népe nevében köszönetet mondott az orosz elnöknek azért, hogy rengeteg teendői közepette időt szakított arra, hogy ellátogasson Abháziába.

Temur Iakobasvili grúz reintegrációs államminiszter vasárnap az oroszországi erdőtüzekre célozva úgy nyilatkozott, hogy Medvegyev jobban tenné, ha saját országa gondjaira koncentrálna. “Ezek a területek megszállt területeknek számítanak, és az ilyenfajta látogatások semmit sem változtatnak, és semmilyen pozitív eredménnyel nem járnak a térség számára" – hangoztatta a grúz politikus a francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Miheil Szaakasvili grúz elnök szombat este sugárzott rövid televíziós beszédében nemzedéke történelmi feladatának nevezte, hogy folytassák a felszabadítási harcot, amíg az utolsó megszálló katona nem távozik Grúzia földjéről.