Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meglepte Bagdadot Joe Biden

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 3. 6:58

Előre be nem jelentett látogatásra váratlanul Bagdadba érkezett csütörtökön az amerikai alelnök. Joe Biden azt követően látogatott a közép-keleti országba, hogy Barack Obama amerikai elnök kedden megbízta az iraki politikai megbékélési folyamat felügyeletével.

A külügyekben jártas alelnöknek – Christopher Hill nagykövettel és az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnokával együttműködésben – azon kell dolgoznia, hogy az irakiak felül emelkedjenek politikai nézeteltéréseiken és eljussanak a megbékélésig.

“Erre a látogatásra nagyon fontos pillanatban kerül sor" – közölte Hosjar Zebari iraki külügyminiszter, nyilván arra utalva, hogy két nappal ezelőtt fejeződött be az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonása a városokból.

Barack Obama amerikai elnök kedden jelentős lépésnek nevezte ezt a kivonulást, ám arra figyelmeztetett, hogy még “nehéz idők" jönnek, az erőszak sokáig eltarthat Irakban.

Biden idén januárban már járt Irakban, egy héttel azelőtt, hogy beiktatták alelnöki tisztségébe. Akkor Núri al-Máliki kormányfővel találkozott. Most Máliki mellett Dzsalal Talabani államfővel is megbeszélést folytat majd, valamint találkozik az országban állomásozó amerikai haderő parancsnokaival, s az egyszerű katonákkal. Útját háromnaposra tervezik.

Barack Obamától eltérően Biden eredetileg támogatta az Irak elleni 2003-as amerikai akciót. A Szaddám Huszein-rendszer bukása után azonban bírálta az elhúzódó konfliktus amerikai kezelését, a Bush-kormányzat politikáját.