Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EU-szankciók Irán ellen?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 3. 7:01

Az Európai Unió figyelmeztette Teheránt: engedje szabadon a brit nagykövetség összes őrizetbe vett helyi munkatársát, különben szankciókkal kell szembenéznie. Carl Bildt svéd külügyminiszter szóvivője szerint az EU fontolóra veszi azt a brit javaslatot, hogy a tagállamok hívják vissza nagyköveteiket Teheránból, “ha az iráni hatóságoktól nem kapnak választ”.

Teherán június 28-án vette őrizetbe a nagykövetség kilenc helyi alkalmazottját, akik közül heten – egyes jelentések szerint nyolcan – már visszanyerték szabadságukat.

Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei, az iráni hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere vasárnap késő este azt állította az állami televízióban: videofelvételek bizonyítják, hogy a brit képviselet őrizetbe vett munkatársai “a zavargások szítása végett elvegyültek a tüntetők között". Ezek az emberek láthatóan jelen voltak az ellenzékiek és a biztonsági erők közötti összecsapások helyszínein. Majd az igazságszolgáltatás dönt a sorsukról – hangoztatta vasárnap az iráni miniszter.

David Miliband brit külügyminiszter a hét elején követelte a teheráni külképviselet őrizetbe vett helyi alkalmazottjainak szabadon engedését. Hozzátette: európai uniós kollégái egyetértenek abban, hogy határozott és egységes választ adnak, ha bármilyen zaklatás vagy fenyegetés éri az uniós külképviseleteket.