Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menesztették a grúz vezérkari főnököt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 5. 9:15

Miheil Szaakasvili grúz elnök kedden menesztette a kaukázusi ország hadseregének vezérkari főnökét.

Az új parancsnoknak – Vlagyimir Csacsibajának – az államfő szavai szerint szembe kell néznie számos olyan nehézséggel, amelyeket az augusztusi grúz-orosz háború hozott felszínre. Éppen annak következtében döntöttek a személycseréről, hogy elemezték a villámháború eseményeit – fedte fel Miheil Szaakasvili.

A grúz elnök egy hete mentette fel az ország miniszterelnökét. Lado Gurganidzénak szintén az augusztusi hadi események folyományaként kellett távoznia tisztségéből: bírálatok érkeztek a kormány címére amiatt, ahogy a kabinet a grúz-orosz válságot kezelte.

Az orosz erők augusztus 8-án benyomultak Grúzia területére, miután Tbiliszi kísérletet tett arra, hogy visszaszerezze az ellenőrzést Moszkvához húzó szakadár területe, Dél-Oszétia fölött. Az orosz csapatok csak a múlt hónapban távoztak grúz területről, ahogy azt a Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Nicolas Sarkozy, az EU soros elnökségét ellátó Franciaország államfője által tető alá hozott rendezési terv előírta.

Dél-Oszétia és egy másik szakadár terület, Abházia a háború után kinyilvánította függetlenségét, barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést írt alá Oroszországgal. A megállapodások előirányozzák, hogy mindkét területen 3800-3800 orosz katona állomásozhat.