Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mentés a mélyből

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 9. 10:38

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport nem egy alkalommal nyújtott már műszaki mentésben segítséget a szövetséges erők számára. Legutóbb egy 15 méter mély szakadékból emelték ki a finn PRT egyik autóját.

Pisák Szabolcs főtörzsőrmestert, a vontató raj parancsnokát kérdeztem a helyszínen történtekről és a mentés részleteiről.

„Kiérkezésünk után több nehézséggel is szembe találtuk magunkat, már erősen szürkült, így a látási viszonyok korlátozottak, míg a talaj nagyon rossz minőségű laza és kötetlen volt. Ezért a trailert nem tudtuk a közelben leállítani, mert elsüllyedt volna. Emellett a feladat végrehajtást tovább nehezítette, hogy az autó több mint két tonnás súlyával kiemeléskor állandóan a domb tetejébe fúródott. Ezt a problémát úgy oldottuk meg, hogy két kollégám kötélen leereszkedett a domb oldalába és miközben a csörlő húzta fel a járművet aközben Õk különféle vésőkkel utat vájtak és kiszabadították a sziklák közül. Több mint négy órán keresztül küzdöttünk az összeroncsolódott terepjáró mélyből való kiemelésével. Miután azonban sikeresen felemeltük és áthúztuk a domb túloldalára, felraktuk a trailerre és elszállítottuk a finn kontingens táborába."

Petri Mattila alezredes, a finn PRT kontingensparancsnoka külön köszönő levélben fejezte ki háláját a logisztikai szakasz bátor katonáinak: Pisák Szabolcs főtörzsőrmesternek, Monoki Kálmán törzsőrmesternek, Kosik József szakaszvezetőnek és Harnóczi István szakaszvezetőnek, akik nagy hozzáértéssel és profizmussal oldották meg a nehéz feladatot.

1595874033