Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletkísérlet után: nagy erőkkel nyomoznak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 27. 8:21

A Scotland Yard is bekapcsolódott a nyomozásba az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik repülőgépe ellen megkísérelt merénylet ügyében, miután a nigériai illetőségű gyanúsított Londonban élt. Nyilatkozatot adott ki Gordon Brown brit miniszterelnök is, biztosítva a polgárokat, hogy a brit kormány mindent megtesz a repülésbiztonság érdekében.

Lagosból érkezett és az amszterdami Schiphol repülőtér tranzit várójának biztonsági ellenőrzésein is keresztüljutott az a férfi, aki megkísérelte felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik repülőgépét – közölték szombaton a holland hatóságok.

hirdetés
Az NCTb holland terrorellenes ügynökség közölte, hogy a férfi a KLM légitársaság járatával érkezett Lagosból Amszterdamba, ahol átszállt az amerikai Delta-Northwest légitársaság Detroitba tartó járatára. “Átjutott a biztonsági vizsgálaton Schipholon, holott a biztonsági ellenőrzést a megfelelő módon végezték el" – közölte az NCTb szóvivője.

Az NCTb szerint nem zárható ki, hogy potenciálisan veszélyes anyagok a fedélzetre jussanak, főleg “olyan tárgyak, amelyeket a jelenlegi biztonsági technológiával, például fémdetektorokkal nem lehet kimutatni".

A nigériai gyanúsított pénteken – az amerikai hatóságok szerint – megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamban szállt fel, és Detroitba tartott. A 23 éves Umar Abdul Farouk Abdulmutallab – aki a merényletkísérlet során súlyos égési sérüléseket szenvedett – az utasok, valamint a személyzet tagjai legyűrték, miután észrevették, hogy valamit meggyújtott.

A londoni rendőrség szombaton hivatalosan – ám részletek nélkül – közölte, hogy “kapcsolatban áll" az amerikai nyomozó hatóságokkal, és házkutatásokat kezdett a brit fővárosban.
Ennek előzményeként felmerült a gyanú, hogy Abdulmutallab az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt.

Az egyetem szombaton megerősítette, hogy 2005 szeptembere és 2008 júniusa között volt egy ilyen nevű diákja; az illető a vegyészmérnöki karra járt.
A gyanúsított előző nap – az amerikai hatóságok feltételezése szerint – megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamban szállt fel, és Detroitba tartott. Abdulmutallabot – aki a merényletkísérlet során súlyos égési sérüléseket szenvedett – az utasok, valamint a személyzet tagjai legyűrték, miután észrevették, hogy valamit meggyújtott.

A Scotland Yard szakértői szombaton kutatást kezdtek abban a lakásban, amelyben a rendőrségi adatok szerint Abdulmutallab egyetemi tanulmányai idején lakott.
Az alagsori lakás az egyetemtől nem messze, London középnyugati részén, a Regent’s Park közelében van. A városrész a világ egyik legdrágább lakónegyede; abban a házban, amelyben Abdulmutallab is lakott, 1,5-2,5 millió font (450-750 millió forint) közötti árakon kínálnak lakásokat.
A BBC biztonságpolitikai kommentátorának szombati értékelése szerint “legalábbis furcsa", hogy egy egyetemi diák ilyen környéken lakott, és felmerül a kérdés, hogy költségeit ki fedezte.

A legnagyobb brit repülőterek szombaton bejelentették, hogy megszigorították az Egyesült Államokba induló utasok biztonsági ellenőrzését. Az első számú brit repülőtér-üzemeltető cég, a BAA légikikötőinek honlapjain azonos tartalmú felhívás jelent meg, amely figyelmezteti az Amerikába tartókat, hogy fokozott ellenőrzésre számítsanak, és számoljanak azzal is, hogy “ez időt vesz igénybe".
A repülőterek ezért kérik az utasokat, hogy érkezzenek előbb a jegykezelő pultokhoz, és az ellenőrzés gyorsítása végett minél kevesebb olyan csomag legyen náluk, amelyet felvisznek a repülőgép utasterébe.

A British Airways légitársaság, amely naponta több tucatnyi amerikai járatot üzemeltet, szombaton külön is felhívta a londoni Heathrow és Gatwick repülőterekről az Egyesült Államokba induló utasainak figyelmét arra, hogy az amerikai hatóságokkal egyeztetett döntés alapján csak egyetlen kézicsomagot vihetnek fel a fedélzetre.
A BA közölte azt is, hogy az amerikai járatok utastérébe felvitt, becsomagolt tárgyakat – például ajándékokat – a biztonsági ellenőrzés során szombattól minden esetben ki kell csomagolni. A cég ezért azt javasolja, hogy az ilyen tárgyakat az utasok adják fel a gépek csomagterébe.
Mindez csak az amerikai járatok utasait érinti.

A brit repülőtereken eddig is igen szigorú biztonsági előírások voltak érvényben, különösen azóta, hogy a Scotland Yard néhány éve leleplezte a 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások óta szőtt legnagyobb merénylettervet.
Ennek kitervelői – akiket szeptemberben ítélt életfogytiglani börtönre egy londoni bíróság – összesen hét, a londoni Heathrow repülőtérről Amerikába és Kanadába induló repülőgépet akartak az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában, üdítőitalnak álcázott házilagos robbanószerrel.
A járatokat, amelyeken összesen több mint 1500-an utaztak, a vádirat szerint úgy választották ki, hogy egyszerre legyenek a levegőben, vagyis a hatóságok az első robbanások után a többi repülőgép indulását már nem tudták volna megakadályozni.
Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.