Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérnöki pontossággal – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. április 18. 14:20

A gépkarabélyok tárainak töltését megkönnyítő, a tárazási időt lerövidítő berendezést alkotott Szőrös Zoltán. A praktikus szerkezetről a fegyverzeti szakemberek is elismerően nyilatkoznak. A Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov életművét ápoló mérnök tervei között egyéb fegyverek tárazását segítő eszközök elkészítése is szerepel.

202104_MH_borító

Civil főiskolásként 2005-ben, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia hadtudományi szekciója fórumán ismertethette a Kalasnyikov és története című dolgozatának kutatási eredményeit Szőrös Zoltán. A Lajosmizsén élő mérnök azóta is tisztelője, nemzetközileg ismert és elismert szakértője a világhírű konstruktőr életművének. A legendás gépkarabélyok népszerűsítése érdekében a közelmúltban egy, a tárazásukat megkönnyítő berendezést hozott létre.

– A hasonló elven működő tálcák már régóta ismertek. Külföldi gyártóktól jelentős összegért néhány típus ezek közül az interneten meg is vásárolható. Ez adta az ötletet, hogy néhány barátom segítségével „házilag” készítsünk ilyen eszközt a Kalasnyikov gépkarabélyokhoz. A szerkezeti elemeket lézerrel vágtuk ki, ennek is köszönhetően egy méretpontos, kiválóan működő tárazótálcát sikerült összeszerelnünk. A tervezés és a gyártás szó szerint a konyhaasztalon zajlott, az internetes árak töredékéből, nagyjából egy hétvégi családi vacsora költségéből sikerült elkészítenünk a prototípust – idézte fel a rendhagyó termékfejlesztés történetét az amatőr fegyverszakértő.

Otthoni körülmények között azonban értelemszerűen nem lehetett meggyőződni az eszköz működőképességéről, ezért Lajosbányai István ezredestől, az MH Modernizációs Intézet Kutatás-fejlesztési Igazgatósága Lőkísérleti Vizsgáló Osztályának vezetőjétől kértek szakvéleményt a találmányról.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 16-án megjelent számában!