Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mesic: „Bosznia Európa Palesztinájává válhat”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 5. 6:18

Stjepan Mesic horvát elnök arra figyelmeztetett, hogy Bosznia-Hercegovina (Bosznia és Hercegovina) széteshet, ha Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) miniszterelnöke beváltja fenyegetését, és népszavazást rendez a köztársaságnak Bosznia-Hercegovinából történő kiválásáról.

Ha ez bekövetkezik, a boszniai horvátok is kiszakadnak az államszövetségből, és Bosznia-Hercegovinából “csupán egy iszlám állam maradna, amely ellenséges környezetben találná magát. Csak fundamentalista rezsimek segítségével tarthatná fenn magát" – vélekedett a horvát elnök az APA osztrák hírügynökségnek adott, hétfőn közzétett interjúban.

“A következő 50-70 évben a terrorizmus új központjai jönnének létre itt. Ez egy új Palesztina lenne Európa szívében" – vázolta a szerinte várható következményeket a horvát elnök. Ezért – hangsúlyozta – a nemzetközi közösségnek támogatnia kell boszniai főképviselőjét, Valentin Inzkót abban, hogy “eltávolítsa a politikából azokat az elemeket, amelyek le akarják rombolni Bosznia-Hercegovinát".

Mesic semmi kétséget sem hagyott afelől, hogy kritikája elsősorban Dodikot illeti. “Bosznia-Hercegovinának sajnos nincsenek olyan mechanizmusai, amelyekkel egy normálisan működő jogállamnak kell rendelkeznie. A bosznia-hercegovinai polgárháborúnak a daytoni szerződés vetett véget, de azokat a mechanizmusokat, amelyek szerint egy államnak működnie kell, nem rögzítették. Két entitás és három államalkotó nép van ott. Az egyik entitás, a boszniai Szerb Köztársaság, illetve annak politikai vezetése, még pontosabban a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke nem ismeri el Bosznia-Hercegovina államot. Sem annak fővárosát, Szarajevót."

Mesic szerint Dodik a néhai szerb és jugoszláv elnök, Slobodan Milosevic politikáját folytatja, “csak más eszközökkel". Példaként említette a horvát elnök azt a fejleményt, hogy a boszniai Szerb Köztársaságba alig térnek vissza menekültek. “A jelenlegi Republika Srpska területén egykor 220 ezer horvát és bosnyák élt" – emlékeztetett. “Ez a lakosság 48 százaléka volt. Ma 10 ezren vannak" – mutatott rá a horvát elnök. Megjegyezte, hogy bár Dodik szavakban támogatja a daytoni szerződés végrehajtását, a menekültek visszatérését nem engedi meg. “Valakinek talán már emlékeztetnie kellene őt erre."

Dodik legutóbb december közepén utasította el azokat a vádakat, hogy a boszniai államszövetség kisebbik alkotórésze, a boszniai Szerb Köztársaság ki akarna szakadni Bosznia-Hercegovina államból – írta az osztrák hírügynökség. A boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke akkor azt hangsúlyozta, hogy nincs napirenden a köztársaság kiválása, ezzel szemben a daytoni békemegállapodás megvalósítása igen. Arról van szó, hogy a bosznia-hercegovinai kapcsolatokat ennek a szerződésnek az alapján kell szabályozni – magyarázta Milorad Dodik.