Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Letartóztattak egy háborús bűnöst Szerbiában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 5. 8:03

A szerb rendőrség letartóztatott vasárnap egy boszniai szerb férfit, akit azzal gyanúsít, hogy bűncselekményeket követett el boszniai muzulmánok ellen az 1992 és 1995 közötti háborúban – jelentette be a háborús bűnök ügyében eljáró belgrádi ügyészség.

A gyanú szerint Darko Jankovic a kelet-boszniai Zvornik és Calopek városokban a háború elején részt vett legalább 19 muzulmán polgári lakos megölésében, s egyéb kegyetlenségeket is elkövetett. A boszniai szerb erők akkor több mint 1800 lakost űztek el otthonából ezekben a városokban.

Az ügyészség szóvivője elmondta, hogy Jankovicot “régóta" körözték, miután ellene vallott több tanú és vádlott is a szóban forgó háborús bűnök ügyében a belgrádi kerületi bíróságon 2005 óta lefolytatott büntetőeljárásokban.

2008 júniusában például súlyos börtönbüntetést szabtak ki a térségben elkövetett háborús bűnökért három olyan férfira, akik egy szerb félkatonai alakulat tagjai voltak. További két per jelenleg zajlik a zvorniki kegyetlenkedésekkel kapcsolatban.

A boszniai háborúban a szarajevói dokumentációs és kutatóközpont legfrissebb adatai szerint csaknem 100 ezer ember halt meg. Eddig mind az országban, mind nemzetközi viszonylatban több mint 200 ezer halálos áldozatról beszéltek, amikor a boszniai háborúról volt szó – írta a francia hírügynökség. A háború hatására ezenkívül a lakosság fele, mintegy 2,2 millió boszniai kényszerült lakhelye elhagyására.

CímkékSzarajevó