Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kalózok ellen képzik ki a tengerészeket

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 5. 8:15

Kalózok elleni képzésben részesülnek a Fülöp-szigeteki tengerészek, akik a világ kereskedelmi forgalmában szolgálatot teljesítő matrózok mintegy egyharmadát adják. A tengerészeknek január közepétől kötelező lesz az oktatás, amelyet a nemzetközi összefogás ellenére még mindig jelentős problémát okozó szomáliai kalózok miatt rendeltek el.

A képzésen megtanítják nekik, miként használhatják védekezésre a tűzoltótömlőt, vagy hogyan kerülhető el a kalózok a fedélzetre jutása a hajóval végrehajtott manőverekkel – közölte Marianito Roque munkaügyi miniszter, hozzátéve, hogy a kötelező képzésen a hajókon szolgálatot teljesítő teljes személyzetnek részt kell vennie.

A program a világ tartályhajó-üzemeltetőinek 80 százalékát tömörítő szervezet (INTERTANKO) által kidolgozott képzésén alapul. A tengerészeket nem készítik fel a lőfegyverek használatára, viszont tanácsokat kapnak a támadások kivédésére.

A világ kereskedelmi hajóin szolgálatot teljesítő 1,5 millió tengerész harmada származik a Fülöp-szigetekről. Esteban Conejos külügyi államtitkár tájékoztatása szerint közülük 2006 óta 470 főt raboltak el, hat hajón 74 matróz jelenleg is a kalózok fogságában van.