Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mesterlövész keresztképzés Koszovóban

Szöveg: Visnyei Bence főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. január 30. 11:17

Közös keresztképzésen vett részt az MH KFOR 27. váltás két mesterlövész raja a Regional Command East (RC-E) Bravo század amerikai nemzetiségű erőivel.

20230130Mesterlovesz (5)

Az egymás technikáinak megismerése érdekében tartott háromnapos kiképzés a Novo Seló-i táborban elméleti oktatással kezdődött, melynek keretében a két nemzet mesterlövészei bemutatták egymásnak az általuk alkalmazott távolságmérési, fegyverkezelési és célzási technikákat.

A dermesztő hideg és a jeges szél ellenére délutánonként pedig Golesh lőterén a gyakorlatba is áthelyezték a tanultakat. A kihelyezett célokra 100 méteren „belőtték” a fegyvereket, majd különböző távolságokból (100-535 méter) speciális lőgyakorlatokat hajtottak végre a magyar (SZVD, SZÉP) és az amerikai (M110) típusú mesterlövész fegyverekkel.

A magyar katonákból álló MH KFOR 27. váltása már megannyi közös keresztképzést hajtott végre a KFOR misszióban résztvevő nemzetekkel. Ezek a tréningek kulcsfontosságúak az együttműködés szempontjából. Ahhoz, hogy a műveleti területen települő erők hatékonyan tudjanak együttműködni, fontos ismerniük egymás eljárásrendszerét, eszközeit és módszereit.