Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi lesz a hatvan évig tenger alatt pihenő repülőgép sorsa?

Szöveg: Háború Művészete |  2007. december 27. 7:51

Az angliai Walesben lévő Harclech közeli tengerparton sétálók bukkantak rá egy több mint 60 évvel ezelőtt kényszerleszállt Lockheed P-38 Lightning repülőgép roncsaira – még november elején. Azóta ezzel kapcsolatban néhány újabb hír is napvilágot látott. A helyszínt a TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery) hét fős csapata is megvizsgálta már, hátha lehet még kezdeni valamit a gépmadár roncsával.

A típus azért különleges, mert jóllehet összesen 32 teljes vagy részleges állapotú példánya ismert, ám ezekből mindössze csak 10 darab repülőképes. Éppen ezért, egyes információk szerint, már a duxfordi Imperial War Museum és a Royal Air Force Museum is érdeklődést mutatott a repülőgép iránt. Egyelőre azonban még nem lehet tudni, hogy mi lesz a kéttörzsű sorsa.
Azt viszont sikerült megtudni, hogy a „walesi P-38-ast" 1941-ben építették, majd ezt követően, 1942 elején érkezett Angliába. Ezután – az USAAF 8. légi hadseregének állományában – számos harci bevetést repült a holland-belga partvidék felett. Pilótája az akkor mindössze 24 éves Robert F. „Fred" Elliott volt, aki az amerikai Észak-Karolina állambeli Rich Square-ből származott. Elliott 1942. szeptember 27-én éppen egy lőgyakorlaton vett részt, amikor – műszaki hibából kifolyólag – kényszerleszállást hajtott végre Walesben. Három hónappal később, már több mint 10 harci bevetéssel a háta mögött, az észak-afrikai hadszíntéren, Tunézia fölött lőtték le. Sem a gépét, sem Elliott hadnagy holttestét nem találták meg.