Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mi vagyunk a Magyar Honvédség leghangosabb, de legbékésebb alakulata”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: archív |  2022. április 26. 7:26

2003 óta ünneplik a magyar katonazene napját. A katonazenészek fegyvernemi ünnepségéről Csizmadia Zsolt ezredessel a Magyar Honvédség főkarmesterével beszélgettünk.

zene_1_Nagy

Lehár Ferenc, a kiváló katonakarmester és világhírű zeneszerző születésnapján, április 30-án ünneplik a magyar katonazene napját. „Ő volt a Magyar Honvédség legfiatalabb katonakarmestere. A későbbiekben ismertek lettek nagyszerű operettjei, keringői. Lehár élete és munkássága a bizonyíték arra, hogy az elődök által kijelölt szakmai út mindmáig példaképként állhat napjaink katonamuzsikusai előtt” – hangsúlyozta a főkarmester.

A katonazenekar és a katonazene híd a honvédség és a civil társadalom között. A zene kortalan, mindenkihez szól. A gyerekektől az időkorig mindenki megtalálhatja benne azt, ami számára kedves és szívesen hallgatott. „A katonazenekar mindig impozáns. Akár színpadon, akár masírozva, mindig elegánsan, egyenruhában lép fel. Mi vagyunk a Magyar Honvédség leghangosabb, de legbékésebb alakulata” – emelte ki az ezredes.

zene_2_Nagy

A katonazenészeknek is van egyenruhája és rendfokozata, mint bármelyik más alakulat tagjának, csak a szakmájuk a zene. Hétköznapokon zenekari próbákat tartanak annak érdekében, hogy fenntartsák azt a szakmai színvonalat, amivel szórakoztatni tudják a közönséget és ki tudják szolgálni a Magyar Honvédség rendezvényeit.

És mit jelent ma katonazenésznek lenni? „Biztos egzisztenciát, egy komoly, szakmai színvonalat képviselő csapathoz való tartozást, illetve egy felemelő érzést. A katonai zenészek a pandémia idején is kivették a részüket, »szögre akasztva a hangszereket« segítettek a járványhelyzetből adódó feladatok ellátásában” – mondta Csizmadia ezredes.

zene_3_archív

Az április 28-i ünnepi sorozat Fricsay Richárd mellszobrának koszorúzásával kezdődik a Petőfi Sándor laktanyában. Fricsay Richárd 1920-tól a Magyar Honvédség első főkarmestere volt. Ezután a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban ünnepi állománygyűlést tartanak, majd a hatvanéves Magyar Honvédség Központi Zenekarának szimpóziuma következik. Végezetül pedig a díszudvaron megkoszorúzzák az elhunyt katonazenészek emléktábláját.

Csizmadia Zsolt ezredes elmondta: remélhetőleg idén megtartják a katonazenekari fesztiválokat. Júniusban Tatán kezdődik a szezon, aztán Kaposváron, Hódmezővásárhelyen, Székesfehérváron, Szolnokon és Szentendrén folytatódik. Októberben pedig megrendezik a Debreceni Katonazenekari Fesztivált is.

zene_4_archív