Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mianmarban hat hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. augusztus 2. 19:01

Mianmarban az ország védelmi és biztonsági tanács augusztus 1-én, hétfőn jóváhagyta a tavalyi puccs után bevezetett szükségállapot meghosszabbítását hat hónappal.

A juntához közeli Global New Lights of Myanmar című állami napilap azt közölte, hogy a tizenegytagú tanács egyöntetűen szavazta meg a junta vezetője, Min Aung Hlaing tábornok javaslatát. A tábornok azzal indokolta a döntést, hogy mielőtt új választásokat tartanak, „biztosítani kell a béke és a rend helyreállítását”.

A délkelet-ázsiai országban tavaly februárban vette át a hatalmat a hadsereg, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, Mianmar de facto miniszterelnökét, illetve több más magas rangú politikust. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt nyerte.

Mindeközben hétfőn a japán kormány megerősítette, hogy a mianmari hatóságok őrizetbe vettek egy japán állampolgárt, aki a hét végén videóra vett egy a junta ellen Rangunban rendezett tüntetést. Kihara Szeidzsi kormánytitkár-helyettes elmondta, Tokió felszólította a juntát, hogy engedje szabadon a férfit. Hivatalos források nem közölték az őrizetbe vett japán nevét, sajtóértesülések szerint azonban Kubota Toru dokumentumfilm-rendezőről van szó.